Czy orzechy brazylijskie są szkodliwe? Jak rozpoznać zatrucie orzechami?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Orzechy brazylijskie – szkodliwe, czy nie?
Orzechy brazylijskie to pełnowartościowe źródło witamin i minerałów takich jak witamina E, kwas foliowy, selen, fosfor, czy potas. Tak więc co do zasady są produktem zdrowym i zalecanym w codziennej diecie. Oczywiście pod warunkiem, że nie są spożywane w znacznym nadmiarze. Dlaczego?
Pierwszym z powodów jest selen, którego dawka zawarta w jednym orzechu brazylijskim pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek w ponad 140 %. Oprócz tego pochodzące z Brazylii orzechy są jednymi z najbardziej uczulających produktów spożywczych. Jeśli więc zmagasz się z alergiami pokarmowymi, to raczej trzymaj się od nich z daleka.
Wartości odżywcze orzechów oraz ich korzystny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego organizmu bardzo często są pewnego rodzaju czynnikiem maskującym ich wysoką wartość energetyczną.
100 g orzechów brazylijskich ma więcej kalorii niż dwuwarstwowa kanapka z popularnej sieci serwującej jedzenie typu fast food. Wobec tego jeśli jesteś na restrykcyjnej diecie odchudzającej, to zbyt częste sięganie po orzechy może wywołać efekt odwrotny do oczekiwanego.
Przedawkowanie orzechów brazylijskich – objawy zatrucia
Dolegliwości pojawiające się po zjedzeniu orzechów niekoniecznie mogą być związane tylko i wyłącznie z ich nadmierną ilością. Niejednokrotnie dochodzi także do silnych reakcji alergicznych.
Do najczęściej występujących objawów związanych z zatruciem poprzez przedawkowanie orzechów brazylijskich lub reakcji alergicznych zaliczane są:
- wysypka
- plamy na skórze
- rozwolnienie
- bóle mięśni
- ból brzucha
- ogólne osłabienie
- zawroty głowy
Orzechy brazylijskie – ile dziennie można ich zjeść?
Zarówno orzechy brazylijskie, jak i ich pozostałe odmiany bardzo często wybierane są jako przekąska do wieczornego seansu filmowego, czy małe co nieco w ciągu dnia.
Należy jednak zachować szczególną ostrożność i w przypadku omawianej odmiany brazylijskiej nie przekraczać zalecanej dawki dziennej, która dla osoby dorosłej wynosi maksymalnie 6 orzechów na dobę.