Czym zastąpić masło? Pomysłowe propozycje nie tylko dla wegan!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Pasty
Pasty świetnie zastępują masło jako smarowidło do kanapek. Oto przykłady produktów z jakich możesz wykonać przepyszną pastę:
- awokado - dojrzały, miękki owoc wystarczy rozgnieść, dodać soli i przeciśniętego przez praskę czosnku
- ciecierzyca lub inna odmiana grochu - można wykonać hummus lub pastę z dowolnymi dodatkami
- pestki z dyni, słonecznika - wcześniej trzeba je namoczyć, a następnie zblendować z dodatkiem naturalnego oleju, soli oraz ulubionych ziół
- banan - to dla fanek słodkości, można łączyć z płatkami kokosa oraz z kakao, a samodzielne puree z banana jest świetnym zamiennikiem masła w wypiekach
Oleje
Na rynku spożywczym istnieje wiele roślinnych olejów, które bardzo korzystnie wpływają na organizm. Możesz ich użyć nawet zamiast masła w wypiekach, zwłaszcza olej rzepakowy, z pestek winogron, słonecznikowy lub olej z orzechów.
- olej kokosowy tłoczony na zimno - idealny jeżeli potrzebujesz do przepisu stałej konsystencji tłuszczu
- oliwa
- olej lniany
- olej konopny
Masło orzechowe
Orzechy można przez noc namoczyć, po czym zblendować z odrobiną dowolnego oleju. W zależności od rodzaju użytych orzechów możesz uzyskać bardzo ciekawe smaki masła:
- z orzechów nerkowca
- z orzechów ziemnych
- z orzechów włoskich
- z orzechów laskowych
- z migdałów
Co jeszcze?
Alternatywą dla masła mogą być też inne artykuły spożywcze, które mają kremową konsystencję.
- pieczony w piecu czosnek - kiedy łupki odejdą od ząbków jest to znak, że można czosnek wyciągać z piekarnika, po przestygnięciu obierz, rozsmaruj na kanapce i posól
- przecier pomidorowy - dosyp dowolnych ziół, wymieszaj i smakuj
- pesto - np. bazyliowe z orzeszkami pini, z oliwek lub z suszonych pomidorów, fantastyczne na kanapkę lub do makaronów
Jeżeli samodzielnie chcesz wykonać smarowidła, to nie obawiaj się eksperymentować. Jak widzisz powyższe propozycje to reprezentanci samych zdrowych produktów. Spokojnie możesz je ulepszać dodatkami typu: rukola, jarmuż, natka pietruszki, nasiona, czy też dosmaczać świeżymi ziołami i ulubionymi przyprawami.