Dodaj do barszczu białego ten jeden składnik. Smak zmieni się na delikatny i lekko słodki
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jak ugotować barszcz biały z kurkami?
Podstawą tego barszczu będą jednak kurki. To one zagrają w zupie pierwsze skrzypce, dlatego koniecznie musi być ich dużo, naprawdę nie należy ich żałować, a w razie, jeśli nie ma się dostępu do tych świeżych, spokojnie można użyć mrożonych, wcześniej po prostu dokładnie je rozmrażając. Grzybki należy podsmażyć na średnio rozgrzanej patelni. Nie trzeba używać żadnego tłuszczu, bo kurki bardzo szybko puszczają sok i dopiero wtedy, gdy właśnie pozbędą się nadmiaru występującej w nich wody, do patelni można dolać trochę oleju rzepakowego albo oliwy z oliwek, a grzybki doprawić na swój sposób - na pewno pieprzem i solą, być może też odrobiną chili albo ostrej mielonej papryki.
Dodaj tę przyprawę do barszczu!
W oddzielnym naczyniu podgrzać około dwa litry warzywnego bulionu. Każdy barszcz biały przepis podaje nieco inne przyprawy, jednakże wśród tych klasycznych i tradycyjnych przewijają się m.in. całe ziarna czarnego pieprzu, ziele angielskie, liście laurowe, sól, majeranek oraz tymianek.
Bardzo przyjemnego, lekko żółtego koloru nada zupie kurkuma, dlatego jej też warto użyć, choćby nawet w minimalnej ilości i choćby tylko po to, by zapewnić wywarowi lepsze zabarwienie. Do zupy trafia też zakwas. Całość trzeba potrzymać chwilę na ogniu i zagotować. Barszcz łączony jest z kurkami dopiero na talerzu i tam też można posypać go dowolnie wybranymi, świeżymi ziołami.
W momencie gdy ma się już gotowy warzywny bulion, przygotowanie aromatycznego białego barszczu z kurkami staje się banalnie proste. Dosłownie w pół godziny można ugotować wspaniałą zupę, którą podczas wielkanocnego obiadu każdy zje z ogromnym smakiem.