Dodaj tę przyprawę do schabu. Mięso będzie kruche i... orientalne
Do przeczytania w ok. 2 min.
Do przygotowania tej japońskiej potrawy potrzebne nam będą następujące składniki:
- na mięso: 1 kg (1000 g) schabu wieprzowego środkowego, 1 i ½ łyżeczki startego świeżego imbiru, panierka panko, 2 duże jajka, olej do głębokiego smażenia;
- na marynatę – 4 łyżki przyprawy mirin, 4 łyżki pikantnego ketchupu, 2 łyżki sosu sojowego;
- na sos – ½ szklanki pikantnego ketchupu, 2 łyżki sosu sojowego, ¼ szklanki sosu Worcestershire, 1 łyżeczka cukru pudru.
Jak zrobić kotlety schabowe po japońsku w sosie tonkatsu?
Przygotowanie – na początek mięso wieprzowe pokrójmy na 10 cienkich plastrów. Każdy rozbijmy tłuczkiem. Wymieszajmy składniki marynaty, dodajmy imbir. Kotlety posmarujmy przygotowaną marynatą, przykryjmy folią i wstawmy do lodówki na 3 godziny. Jajka roztrzepmy trzepaczką. Kotlety wyjmijmy pół godziny przed smażeniem z lodówki. Dwukrotnie panierujmy je w rozmąconych jajkach i panko. Usmażmy na głębokim oleju, na przykład w woku. Składniki sosu przełóżmy do słoika. Zakręćmy go i wymieszajmy, energicznie potrząsając.
Wylejmy na patelnię, podgrzejmy na małym ogniu. Podawajmy z pokrojonymi kotletami.
Co to jest mirin?
Mirin to przyprawa japońska dostępna obecnie od 10 zł/150 ml. Przygotowuje się ją na bazie ryżowego wina. Nadaje mięsom słodki, winno-octowy smak. Jeśli nie mamy mirinu, wówczas zamarynujmy mięso w 1 łyżce octu balsamicznego wymieszanego z 2 łyżkami słodkiego białego wina.