Canva.com
Przepis dziadka na pasztet szlachecki. Dlaczego jest tak wyjątkowy?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Pasztet szlachecki zawdzięcza swoją nazwę prawdziwemu bogactwu składników: znajdują się w nim pierwszorzędne mięsa, suszone leśne grzyby, wędzone śliwki czy aromatyczne przyprawy. To rarytas przygotowywany wyłącznie na szczególne okazje takie jak świąteczny obiad czy rodzinna uroczystość.
Reklama
Oprócz odpowiedniej receptury, ogromną rolę odgrywa również właściwe podanie pasztetu: najlepiej smakuje na zimno, z ulubionym pieczywem oraz chrzanem, ćwikłą lub borówkami.
Składniki na wyborny pasztet szlachecki
Do przygotowania pasztetu wykorzystamy: półtora kilograma wołowiny, kilogram schabu karkowego, kilogram boczku, pół kilograma szynki, całego kurczaka, 40 dag słoniny, trzy duże cebule, trzy jajka, szklankę suszonych grzybów, trzy czwarte szklanki wędzonych śliwek, trzy czerstwe kajzerki, półtorej łyżeczki startej gałki muszkatołowej oraz przyprawy (sól, pieprz i ostrą sproszkowaną paprykę).
Jak zrobić pasztet z przepisu dziadka krok po kroku?
Canva.com
- Przygotowanie pasztetu najlepiej zacząć dzień wcześniej: wówczas namaczamy grzyby, które zostawiamy na całą noc. Mięsa myjemy, a następnie osuszamy. Nacieramy je solą, doprawiamy pieprzem i posypujemy ostrą papryką w proszku i wstawiamy na całą noc do lodówki.
- Następnego dnia wkładamy mięsa do dużego garnka. Dodajemy też śliwki, cebule i grzyby razem z wodą, w której się moczyły (po wcześniejszym dokładnym przecedzeniu). Te składniki dusimy przez godzinę do półtorej godziny. Studzimy.
- W międzyczasie oddzielamy mięso kurczaka od kości. Czerstwe bułki namaczamy w sosie powstałym podczas duszenia mięs. Wszystkie rodzaje mięsa razem z dodatkami i bułkami przepuszczamy dwa albo trzy razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Wbijamy jajka i wsypujemy startą gałkę muszkatołową. Całość dokładnie i bardzo starannie mieszamy.
- Tak powstałą masę wykładamy do foremek posmarowanych masłem oraz obsypanych bułką tartą. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i pieczemy przez czterdzieści pięć do sześćdziesięciu minut (do tak zwanego suchego patyczka). Upieczony pasztet studzimy i podajemy na zimno. Smacznego!
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Pasztet z dyni - idealne wegetariańskie danie
Jeśli szukasz smacznego i zdrowego przepisu na pasztet, to pasztet z dyni jest idealnym wyborem. Ten wegetariański pasztet jest nie tylko pyszny, ale również pełen wartości odżywczych. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować pasztet z dyni oraz jak go podać. Znajdziesz również kilka porad, które pomogą Ci w przygotowaniu idealnego pasztetu.
Obłędny pasztet na piwie. Zrób raz, nigdy nie zapomnisz tego smaku
Pasztet na piwie zaskakuje delikatną konsystencją i lekko piwnym aromatem, który nadaje mu szlachetności. Sprawdzi się w przypadku świąt, ale również wielu innych domowych uroczystości. Jak go przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 4 porcje.
Pasztet z dyni - kulinarny hit jesieni
Czy wiesz, że dynia to nie tylko idealny składnik na zupę czy ciasto? Możesz również przygotować z niej pyszny pasztet wegetariański! Pasztet z dyni to doskonała alternatywa dla tradycyjnego pasztetu mięsnego, a dodatkowo jest bogaty w składniki odżywcze i ma wiele właściwości zdrowotnych. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na pasztet z dyni oraz kilkoma poradami dotyczącymi podawania i korzystania z tego smakołyku.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl