Dodaj te zioła do sosu czosnkowego, a będzie obłędnie kremowy
Do przeczytania w ok. 2 min.
Wbrew pozorom nie tylko czosnkiem, ale też solą, pieprzem i kilkoma innymi dodatkami, które wydobędą z niego dokładnie taki smak, jakiego większość osób oczekuje.
W przypadku gdy sos jest przygotowywany nie na kwaśnej śmietanie, a na śmietanie łagodniejszej i delikatniejszej w smaku albo też jogurcie greckim lub zwykłym jogurcie naturalnym, warto zawsze dodać do niego choć niewielką ilość soku z cytryny (najlepiej wycisnąć go na świeżo), aby lekko go zakwasić i nadać mu wyższej intensywności. Ostrości nada świeżo mielony pieprz lub dosłownie maleńka szczypta chili bądź ostrej papryki. Należy jednak pamiętać o tym, że dodatek ostrej papryki wpłynie na kolor sosu i sprawi, że stanie się on lekko czerwony, co nie zawsze będzie wskazane.
Jakie zioła do sosu czosnkowego?
Już nawet taki bardzo podstawowy sos czosnkowy z dodatkiem soku z cytryny, solą, pieprzem i odrobiną ostrej papryki smakuje wyśmienicie, ale by lekko go ożywić i urozmaicić, wskazane będzie dodanie do niego wybranych świeżych ziół. Co to może być? Przeważnie stosuje się mieszankę ziół prowansalskich, które są najprostszym i najbardziej oczywistym wyborem, ale równie dobrze sprawdzają się oregano, bazylia czy nawet... zwykły koperek! Wybór ziół zależy od tego, jaką potrawę chce się dopełnić sosem czosnkowym. Jeżeli sos ma trafić do pizzy, warto dodać do niego właśnie oregano, a jeśli chce się polać nim grillowaną karkówkę lub smażoną pierś z kurczaka, bardzo fajnie zadziała w nim pokrojony drobno koperek.
Czosnek zwykły, czy granulowany?
Ostatnim fajnym trikiem, który wykorzystuje niejeden przepis na sos czosnkowy, jest zamiana zwykłego czosnku na czosnek granulowany. W przypadku gdy nie ma się akurat świeżych ząbków, spokojnie można sięgnąć po granulat i użyć go w większej ilości, aby mimo wszystko sos uzyskał odpowiednią intensywność smaku.