zapiekanka w dloni na tlle drewna
canva.com

Domowa zapiekanka z pieczarkami. Smak lepszy niż z food trucka

Zapiekanki to dania, które zawsze cieszą się popularnością. Nic dziwnego, bo można nimi wyczarować prawdziwą ucztę smaków. Oto przepis na domową zapiekankę z pieczarkami, której smak zaskoczy Cię i z pewnością przewyższy niejedną wersję z food trucka.
Reklama

Składniki:

  • 500g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 500ml mleka
  • 150g startego sera żółtego
  • Sól i pieprz do smaku
  • Oliwa z oliwek
  • Bagietka lub chleb na bazie zakwasu

Sposób przygotowania:

  1. Umyj pieczarki, pokrój w plastry, a cebulę oraz czosnek drobno posiekaj.
  2. Na dużej patelni rozgrzej masło i oliwę, dodaj cebulę i czosnek, smaż przez chwilę aż zmiękną.
  3. Dodaj pieczarki i smaż, aż zmiękną i odparuje z nich nadmiar wody.
  4. Posyp mąką, wymieszaj i duś przez około 2 minuty.
  5. Stopniowo dodawaj mleko, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.
  6. Dodaj połowę startego sera, wymieszaj do połączenia i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
  7. W międzyczasie pokrój chleb w plastry i upiecz w piekarniku, aż będą chrupiące.
  8. Przełóż pieczarkowy farsz na kromki chleba, posyp pozostałym serem i zapiecz w piekarniku przez około 10 minut, aż ser się roztopi i lekko zrumieni.
  9. Gotowe danie podawaj na ciepło.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama