Fit ciasteczka owsiane z bananami - bez cukru i mąki
Do przeczytania w ok. 2 min.
Ciasteczka owsiane — bez mąki, cukru, jajek i proszku do pieczenia
Ciasteczka owsiane z bananami to smakołyk, który uwielbiają dzieci i wszyscy, którzy są na diecie. Nie zawierają mąki pszennej, dlatego są także dozwolone dla osób, które nie mogą jeść glutenu. W naszym przepisie do ciastek nie dodajemy jajek, ani białego i brązowego cukru, a słodki smak wypieki zawdzięczają dodatkowi bananów. Ciastka z płatków owsianych mają jeszcze tę zaletę, że pieczemy je zaledwie 20 minut, a ich koszt jest naprawdę niski. Do ich przygotowania możemy użyć resztek bakalii i bardzo dojrzałych bananów, które nie nadają się już do jedzenia na surowo.
Składniki na ciastka owsiane z bananami
1 szklanka płatków owsianych (błyskawicznych)
2 bardzo dojrzałe banany
2 łyżki rodzynek
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub migdałów, albo pokruszonej czekolady
szczypta cynamonu
szczypta soli
Ciastka owsiane z bananami — wykonanie krok po kroku
Banany obieramy ze skórki, przekładamy do miski i niezbyt dokładnie rozdrabniamy widelcem.
Do rozgniecionych bananów dodajemy pozostałe składniki, czyli płatki owsiane, rodzynki, orzechy, migdały lub czekoladę, sól i cynamon. Wszystko dokładnie mieszamy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza.
Z masy bananowo-owsianej formujemy niewielkie ciasteczka o średnicy ok. 4 cm i układamy na przygotowanej blasze, lekko je spłaszczamy.
Ciastka wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia.
Ciastka owsiane z bananami możemy przechowywać w słoju lub w puszce, ale są tak pyszne, że trudno będzie zachować je na później.