Gofry inne niż wszystkie – sekretny przepis Ewy Wachowicz
Do przeczytania w ok. 2 min.
Gofry ze szpinaku według przepisu Ewy Wachowicz
Ewa Wachowicz znana jest z niekonwencjonalnego podejścia do komponowania zarówno słodkich, jak i słonych dań. Jej przepis na gofry szpinakowe to coś, obok czego nie można przejść obojętnie. Oszalałem z wrażenia, gdy pierwszy raz ich spróbowałem. Smakują obłędnie!
Lista składników:- 100 g szpinaku (najlepiej świeżego)
- 250 g mąki (typ 500 lub 650)
- 1 szklanka mleka roślinnego (np. mleko z orzechów brazylijskich)
- łyżka cukru (lub jego zamiennik np. ksylitol)
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka soku z cytryny
- przyprawy: sól, pieprz
Jak zrobić zielone gofry – przygotowanie krok po kroku
Po skompletowaniu składników potrzebnych do zrobienia zielonych gofrów czas przejść do ich przygotowania. Przepis na szpinakowe gofry jest szybki, łatwy i przyjemny, więc nie powinien sprawić nikomu absolutnie żadnych problemów.
- Zacznij od przygotowania liści szpinaku: umyj je i dokładnie osusz przy użyciu ręcznika papierowego lub pozostaw do całkowitego wyschnięcia
- Następnie przełóż liście do blendera lub robota kuchennego i dodaj do nich oliwę z oliwek, mleko, sok z cytryny, proszek do pieczenia, żółtko, mąkę oraz cukier. Wszystko zmiksuj do uzyskania delikatnej lejącej się masy
- Do oddzielnego naczynia dodaj białko i ubij na sztywną pianę. Wymieszaj ją z przygotowaną wcześniej masą szpinakową – ciasto na gofry jest gotowe
- Rozgrzej gofrownicę i zacznij pieczenie. Dopilnuj, aby Twoje zielone gofry się nie przypaliły, gdyż to mocno pogarsza ich smak
Gofry ze szpinaku – jakie dodatki będą najlepsze
Szpinakowe gofry doskonale komponują się z serkiem kozim, awokado i wędzonym łososiem – to połączenie jest wręcz doskonałe w swojej prostocie. Poza tym równie ciekawym wariantem jest podanie ich z jajkiem sadzonym i pieczonym bekonem.
Zielone gofry w towarzystwie pasty jajecznej i rzodkiewki także dostarczą Twoim kubkom smakowym naprawdę ciekawych doznań.