majonez wegański
canva.com

Prosty przepis na pyszny majonez bez użycia jajek!

Zapewne wiesz, że do wykonania klasycznej wersji majonezu używa się piany ubitej z białek jaj. Weganie znaleźli zamiennik nawet tak specyficznej substancji. Co więcej - taki majonez niczym nie ustępuje temu z wykorzystaniem kurzego jajka! Zarówno pod względem smaku, jak i wyglądu.
Reklama

Jak nie białko to co?

Owym wspomnianym zamiennikiem jest aquafaba, czyli zalewa z cieciorki, która sprzedawana jest w puszce lub w słoiku. Zalewa ta jest w pełni naturalna i zdrowa, zawiera wiele witamin i mikroelementów.

Aquafaba to, również woda pozostała po gotowaniu ciecierzycy. Tak naprawdę ten niepozorny, a cenny płyn można uzyskać z dowolnej rośliny strączkowej.

Aquafabę można wykorzystać do kremów, musów, ciast, a nawet łatwo z niej zrobić piękną i smaczną bezę. Aquafaba bez problemu ubija się na sztywno! Jest jeden warunek - płyn z ciecierzycy musi być schłodzony w lodówce.

Składniki potrzebne do wykonania wegańskiego majonezu

  • woda z 1 puszki ciecierzycy lub ½ szklanki schłodzonej wody z gotowania cieciorki (ziarna trzeba najpierw przez noc namoczyć, po czym wylać wodę i ugotować w świeżej wodzie)
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka soli morskiej lub czarnej soli namak, która nadaje jajecznego aromatu
  • 1 szczypta cukru
aquafaba
canva.com

Sposób wykonania majonezu - instrukcja krok po kroku

  1. Wlej do pojemnika od elektrycznego miksera schłodzoną aquafabę, dodaj sól i miksuj aż do ubicia sztywnej piany.
  2. Następnie dodaj sok z cytryny, musztardę, cukier i ponownie chwilę miksuj.
  3. Teraz czas na olej rzepakowy. Bardzo ważne jest, aby wlewać go wąskim strumieniem i na raty - miksując wlej powoli łyżkę oleju i miksuj 2 minuty. Wlej kolejną łyżkę i znowu miksuj przez dwie minuty. Kiedy wlejesz już połowę szklanki oleju, to możesz pomiędzy kolejnymi jego porcjami miksować już tylko przez 1 minutę.

Ale musisz uzbroić się w cierpliwość, może się zdarzyć, że gdy pod koniec pewna sukcesu za szybko wlejesz do masy resztę oleju, to majonez się zważy i cała praca na nic. Warto jednak wytrwać, bo efekt jest wspaniały! Tak przyrządzony wegański majonez z aquafaby należy spożyć w przeciągu tygodnia.

Reklama
Autor - Gabriela Ganczarska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
g.ganczarska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama