Prosty przepis na pyszny majonez bez użycia jajek!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jak nie białko to co?
Owym wspomnianym zamiennikiem jest aquafaba, czyli zalewa z cieciorki, która sprzedawana jest w puszce lub w słoiku. Zalewa ta jest w pełni naturalna i zdrowa, zawiera wiele witamin i mikroelementów.
Aquafaba to, również woda pozostała po gotowaniu ciecierzycy. Tak naprawdę ten niepozorny, a cenny płyn można uzyskać z dowolnej rośliny strączkowej.
Aquafabę można wykorzystać do kremów, musów, ciast, a nawet łatwo z niej zrobić piękną i smaczną bezę. Aquafaba bez problemu ubija się na sztywno! Jest jeden warunek - płyn z ciecierzycy musi być schłodzony w lodówce.
Składniki potrzebne do wykonania wegańskiego majonezu
- woda z 1 puszki ciecierzycy lub ½ szklanki schłodzonej wody z gotowania cieciorki (ziarna trzeba najpierw przez noc namoczyć, po czym wylać wodę i ugotować w świeżej wodzie)
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soli morskiej lub czarnej soli namak, która nadaje jajecznego aromatu
- 1 szczypta cukru
Sposób wykonania majonezu - instrukcja krok po kroku
- Wlej do pojemnika od elektrycznego miksera schłodzoną aquafabę, dodaj sól i miksuj aż do ubicia sztywnej piany.
- Następnie dodaj sok z cytryny, musztardę, cukier i ponownie chwilę miksuj.
- Teraz czas na olej rzepakowy. Bardzo ważne jest, aby wlewać go wąskim strumieniem i na raty - miksując wlej powoli łyżkę oleju i miksuj 2 minuty. Wlej kolejną łyżkę i znowu miksuj przez dwie minuty. Kiedy wlejesz już połowę szklanki oleju, to możesz pomiędzy kolejnymi jego porcjami miksować już tylko przez 1 minutę.
Ale musisz uzbroić się w cierpliwość, może się zdarzyć, że gdy pod koniec pewna sukcesu za szybko wlejesz do masy resztę oleju, to majonez się zważy i cała praca na nic. Warto jednak wytrwać, bo efekt jest wspaniały! Tak przyrządzony wegański majonez z aquafaby należy spożyć w przeciągu tygodnia.