Canva.com
Ta ryba rozkochała w sobie Polaków. Podawaj ją tylko z tym masełkiem
Do przeczytania w ok. 1 min.
Dorada z masłem pietruszkowym to alternatywa dla tych, którzy mają już przesyt dań mięsnych lub w ogóle nie jedzą mięsa. Ryba jest niezwykle delikatna i można ją przygotować dość szybko. Jak to zrobić? Poniżej znajduje się przepis na 4 porcje.
Reklama
Składniki
- 4 średniej wielkości dorady
- Pół pęczka pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 100g miękkiego masła
- Sól i pieprz
- Pieprz cytrynowy
Sposób przygotowania
- Aby przygotowanie dania zajęło mniej czasu, warto już dzień wcześniej przygotować samo masło pietruszkowe. Pietruszkę opłucz, wysusz i drobno posiekaj.
- Wymieszaj pietruszkę z miękkim masłem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą. Całość uformuj w wałek o średnicy 4 centymetrów, zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki.
- Dorady dokładnie umyj, osusz i natrzyj w środku solą i pieprzem.
- Do każdej ryby włóż po trzy krążki masła pietruszkowego, a następnie ułóż je na ruszcie.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ryby przez 20 minut. Jeśli ryby są większe, można je piec kilka minut dłużej.
- Ryby serwuj na gorąco. Warto podawać je z ziemniakami, kaszą, ryżem lub też pieczonymi równolegle z rybą warzywami. Idealnie komponują się również z sałatkami ze świeżych warzyw.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Grillowana dorada w marynacie ziołowo-czosnkowej. Prosty przepis!
Grillowana dorada w marynacie ziołowo-czosnkowej to pomysł na idealne danie dla wegetarian, ale również osób ceniących zdrową dietę. Jest łatwa w przygotowaniu i można ją przyrządzać zarówno w plenerze, jak i na elektryczny grillu. Jak to zrobić? Poniżej znajduje się przepis na 2 porcje.
Tonik z pietruszki. Hit z Tik Toka w duchu #zerowaste
Pietruszkowy tonik to naturalny, tani i skuteczny sposób na pielęgnację skóry. Działa przeciwzapalnie, ściągająco, oczyszczająco i przeciwutleniająco. Regularne stosowanie tego naturalnego kosmetyku pomoże wygładzić skórę, zredukować zmarszczki i rozjaśnić przebarwienia.
Masz za dużo pietruszki? Jest kilka dań, w których możesz ją wykorzystać
Czy wiesz, co możesz zrobić z dużą ilością pietruszki? Oczywiście, przygotować z niej coś pysznego! Zarówno korzeń, jak i natka są świetną bazą do różnych dań. Pamiętaj, że pietruszkę warto łączyć z innymi warzywami. Pozwala to na wydobycie jej wszystkich walorów smakowych.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl