Beza Pavlova udekorowana truskawkami na białym talerzyku
canva.com

Idealna beza. Oto sekret najlepszych cukiermistrzów

Jednym z cukierniczych klasyków, który trzeba nauczyć się wykonywać, jeżeli aspiruje się do bycia mistrzem wypieków, jest oczywiście słodka tradycyjna beza. Ta idealna będzie chrupka i zbita na zewnątrz, a w środku przyjemnie mięciutka i rozpływająca się w ustach.
Reklama

Jej doskonale biały kolor rozbudzi apetyt i sprawi, że dosłownie nie można się będzie jej oprzeć. A jak zrobić bezę, by naprawdę była idealna? Oto kilka rad, których zawsze warto przestrzegać podczas wykonywania kultowego ciastka z białek.

Jak ubijać białka na bezę?

Wedle tradycyjnego przepisu bezę przygotowuje się poprzez ubicie białek, jednakże bardzo ważna okazuje się temperatura używanych jajek, bo jeśli chce się ubić je na sztywną pianę, która nie będzie spadać z miski po jej odwróceniu, koniecznie trzeba wyciągnąć je wcześniej z lodówki (jeśli tam się je przechowuje) i ocieplić do temperatury pokojowej. Kluczowy jest nawet sam moment oddzielania białka od żółtka. Nawet minimalna ilość żółtego środka nie może trafić do masy na bezę i trzeba tego pilnować, a gdyby doszło do takiej sytuacji, po prostu na nowo rozbić jajka, by mieć w misce czyste białka bez żadnych dodatków.

Jak zrobić idealną bazę?

Białka należy wbijać do dokładnie wymytej i jeszcze dokładniej osuszonej miski. W wielu przepisach podaje się, że idealna beza wychodzi za sprawą tajemniczego dodatkowego składnika, jakim jest sok z cytryny, który należy dodać do wbitych do miski białek. Na trzy jajka należy użyć mniej więcej pół łyżeczki soku z cytryny, dlatego proporcje trzeba dostosować do ilości jajek. Podobnie ma się sprawdzać zwykły kuchenny ocet, więc jeśli nie ma się akurat pod ręką cytryny, warto wypróbować metodę z octem.

Każdy, kto zastosuje się do powyższych metod, powinien bez większych problemów przygotować bezę idealną.

Reklama

Świeżo upieczone ciasteczka z białek smakują zdecydowanie najlepiej, dlatego śmiało można je spożyć tuż po wyciągnięciu ich z piekarnika. Dla ozdoby i lekkiego polepszenia ich smaku można też polać je czekoladą albo przyozdobić różnymi innymi dodatkami, najlepiej jadalnymi, aby każda część idealnej bezy nadawała się do zjedzenia i aby niczego nie trzeba było z niej ściągać.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama