Jak długo gotować szparagi?
Do przeczytania w ok. 1 min.
Jak obrać szparagi w ciągu kilku minut?
Jeśli mamy ochotę na chrupiące szparagi z dodatkiem rozpływającego się masła, to warto wiedzieć, że nie trzeba warzyw obierać. wystarczy delikatnie zgiąć łodyżkę. Białe szparagi obieramy z włókien za pomocą małego nożyka lub obieraczki do warzyw. Szparagi obieramy od główki do końca. Zdrewniałe części odcinamy.
Ile gotować szparagi?
Zielone szparagi wstawiamy pionowo do wysokiego garnka i zalewamy wodą do takiego poziomu, aby wystawały główki delikatnie nad powierzchnią wody.
Do wody dodajemy łyżeczkę cukru, soli oraz odrobinę masła. Warzywa gotujemy przez około 3 minuty. Pamiętajmy, aby białe szparagi gotować zdecydowanie dłużej, około 7 minut. Uważajmy, aby ich nie przegotować. Odpowiednio ugotowane szparagi są chrupiące, zielone oraz mają wyrazisty smak. Nasz ulubiony przepis to makaron ze szparagami w roli głównej. Palce lizać!