Jak przygotować pasztet z kaszy jaglanej?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jest ona wprost idealnym produktem na soczysty pasztet warzywny, któremu nie powinni oprzeć się nawet urodzeni mięsożercy, do tej pory akceptujący wyłącznie mięsne wyroby.
Kasza jaglana doskonale łączy się z przeróżnymi dodatkami.
Pozwala na stworzenie pasztetu o niemalże dowolnym smaku i aromacie, który powstaje w wyniku zblendowania wszystkich zastosowanych w nim składników. Kasza jaglana nie ma jakiegoś mocnego smaku, bo jeśli tylko prawidłowo się ją ugotuje, będzie dość neutralna, a dzięki temu połączy się z każdym dołączonym do niej dodatkiem. Ważne jest to, by przed ugotowaniem dokładnie ją wypłukać, a najlepiej najpierw przelać ją wrzątkiem, a dopiero potem zimną wodą, by pozbyć się charakterystycznej dla niej goryczki.
Jak przygotować pasztet z kaszy?
Klasyczny przepis na pasztet warzywny przygotowany z kaszy jaglanej zakłada połączenie kaszy z różnymi warzywami, odrobiną oliwy z oliwek oraz przyprawami. Najlepiej sprawdzi się mieszanka marchewki, pietruszki, pora, selera, no i oczywiście całej szklanki lub dwóch szklanek kaszy, w zależności od tego, jaką ilość warzywnego pasztetu chce się przygotować.
Do masy trafia jeszcze kilka łyżek oliwy z oliwek, a także kilka ząbków czosnku do smaku. Masę można doprawić solą, pieprzem, ulubionymi ziołami, gałką muszkatołową, a nawet płatkami chilli. Nawet pasztet warzywny powinien być jednak intensywny w smaku i wyrazisty.
Gdy wymieszaną już masę przełoży się do specjalnej foremki, można nabrać ochoty na to, by czymś jeszcze ją uzupełnić, a zarazem ozdobić. Do tego celu idealnie nadają się pestki dyni oraz pestki słonecznika. Można wtopić je w masę lub nawet połączyć z nią jeszcze w misce, przed przelaniem jej do formy i zapieczeniem.