canva.com
Jak zrobić zakwas z selera? Oto prosty trik!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Zakwas z selera nie jest tak popularny jak jego buraczany odpowiednik, ale z pewnością jest równie zdrowy. Stanowi naturalny probiotyk, ma mnóstwo witamin oraz minerałów i wpływa na perystaltykę jelit. Jak go przygotować? Poniżej znajduje się dokładny przepis na niecały litr zakwasu.
Reklama
Składniki na zakwas z selera
- 1 seler
- 6 ząbków czosnku
- 4 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 700ml przegotowanej wody
- 1 łyżka soli
Sposób przygotowania zakwasu
- Podgrzej wodę i rozpuść w niej sól.
- Seler i czosnek obierz. Seler pokrój w drobną kostkę.
- Wyparz wrzątkiem litrowy słoik i zaczekaj aż całkiem wyschnie.
- Do słoika wrzuć pokrojony seler, ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalej przegotowaną wodą z solą.
- Woda powinna przykrywać wszystkie składniki. Jeśli tak jest, to można przykryć nakrętką słoik. Bardzo ważne jest to, żeby w ogóle go nie zakręcać.
- Odstaw słoik na blat kuchenny lub w inne ciepłe miejsce. Mieszaj zakwas raz dziennie za pomocą wyparzonej, drewnianej łyżki.
- Zakwas jest gotowy po siedmiu dniach, a wówczas można wstawić go do lodówki. W celach zdrowotnych powinno się pić codziennie około pół szklanki zakwasu na czczo, a z kole seler można wykorzystać do zupy lub sałatki.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Surówka z selera: Bomba witaminowa!
Surówka z selera to pyszne i zdrowe danie, które można podać jako dodatek do obiadu lub jako lekki posiłek. Jest pełna witamin i minerałów, a także posiada wiele korzystnych właściwości zdrowotnych. W tym artykule przedstawimy przepis na surówkę z selera z rodzynkami, omówimy jej właściwości zdrowotne oraz podzielimy się kilkoma poradami dotyczącymi jej przygotowania i podawania.
Przepis babci na idealną surówkę z selera. Pyszna!
Surówka z selera to klasyczne danie, które doskonale komponuje się z wieloma potrawami. Przygotowana według przepisu babci zyskuje niepowtarzalny smak i aromat. Ta surówka może być doskonałym dodatkiem do obiadu lub samodzielnym daniem na lekką kolację. Oto przepis, który sprawi, że zakochasz się w tym prostym, a zarazem wyjątkowym daniu.
Buraczany zakwas babci Jadzi. Oto receptura
Czymś wyjątkowym w kuchni naszej babci Jadzi jest niezaprzeczalnie jej buraczany zakwas. To tajemnicze połączenie smaków, które zdobyło uznanie nie tylko w naszej rodzinie, ale także wśród znajomych.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl