seler naciowy przed pokrojeniem
canva.com

Jak zrobić zakwas z selera? Oto prosty trik!

Zakwas z selera nie jest tak popularny jak jego buraczany odpowiednik, ale z pewnością jest równie zdrowy. Stanowi naturalny probiotyk, ma mnóstwo witamin oraz minerałów i wpływa na perystaltykę jelit. Jak go przygotować? Poniżej znajduje się dokładny przepis na niecały litr zakwasu.
Reklama

Składniki na zakwas z selera

  • 1 seler
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 700ml przegotowanej wody
  • 1 łyżka soli

Sposób przygotowania zakwasu

  1. Podgrzej wodę i rozpuść w niej sól.
  2. Seler i czosnek obierz. Seler pokrój w drobną kostkę.
  3. Wyparz wrzątkiem litrowy słoik i zaczekaj aż całkiem wyschnie.
  4. Do słoika wrzuć pokrojony seler, ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalej przegotowaną wodą z solą.
  5. Woda powinna przykrywać wszystkie składniki. Jeśli tak jest, to można przykryć nakrętką słoik. Bardzo ważne jest to, żeby w ogóle go nie zakręcać.
  6. Odstaw słoik na blat kuchenny lub w inne ciepłe miejsce. Mieszaj zakwas raz dziennie za pomocą wyparzonej, drewnianej łyżki.
  7. Zakwas jest gotowy po siedmiu dniach, a wówczas można wstawić go do lodówki. W celach zdrowotnych powinno się pić codziennie około pół szklanki zakwasu na czczo, a z kole seler można wykorzystać do zupy lub sałatki.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama