canva.com
Kulinarna magia - upiecz wilgotny placek ze śliwkami i zaskocz swoich gości!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Wilgotny placek ze śliwkami to doskonała propozycja dla miłośniczek słodkości oraz sezonowych owoców. Z jednej strony jest to deser, który kojarzy nam się z domem i ciepłym klimatem rodzinnych spotkań, a z drugiej - jest to pożywny i pełen wartości odżywczych posiłek, który zaspokoi nasze głodowe potrzeby. Jak przygotować wilgotny placek ze śliwkami, aby był smaczny i aromatyczny? Przedstawiamy przepis, który z pewnością spełni wasze oczekiwania!
Reklama
Wilgotne ciasto ze śliwkami - potrzebne składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 4 duże lub 5 małych jajek - do 280 g po rozbiciu
- 100 g gęstego jogurtu - u mnie grecki (3 pełne łyżki)
- 200 ml oleju roślinnego (180 g)
- 150 g cukru pudru lub cukru drobnego
- skórka starta z jednej cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g śliwek
Wilgotne ciasto ze śliwkami - Przygotowanie:
- Umyj i wypestkuj śliwki, odłóż na bok.
- W misce wymieszaj jajka z cukrem pudrem lub cukrem drobnym, dodaj jogurt i olej roślinny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj do połączenia się.
- Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do miski z jajkami i jogurtem.
- Dodaj startą skórkę z cytryny i dokładnie wymieszaj składniki. Powinno powstać jednolite ciasto bez grudek.
- Przygotuj prostokątną formę, najlepiej blaszaną, o wymiarach około 25 x 30 cm. Formę posmaruj delikatnie masłem i obsyp mąką, aby ciasto nie przykleiło się do dna.
- Przelej ciasto do formy, równomiernie rozprowadź. Na wierzch ciasta ułóż przygotowane śliwki.
- Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Upewnij się, że ciasto jest już gotowe, wykonując test patyczkiem. Jeśli patyczek wyjdzie suchy, ciasto jest gotowe do wyjęcia z piekarnika.
- Po upieczeniu wyjmij formę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
- Po wystygnięciu posyp ciasto cukrem pudrem i podaj na ciepło lub na zimno, wedle uznania.
canva.com
Przedstawiamy cenne porady i wskazówki, jak uzyskać wilgotny placek ze śliwkami:
- Śliwki można zastąpić innymi sezonowymi owocami, takimi jak jagody, borówki, truskawki lub jabłka.
- Przed dodaniem do ciasta, śliwki warto lekko oprószyć mąką - dzięki temu nie opadną na dno formy, ale utrzymają się na wierzchu ciasta.
- Ciasto można podawać na ciepło lub na zimno, wedle uznania. Podczas podawania na ciepło warto dodać do niego gałkę lodów waniliowych lub bitą śmietanę, co podkreśli smak i aromat ciasta.
Zobacz także
Cudowny smak i wartości odżywcze - wilgotny placek ze śliwkami na Twoim stole!
Wilgotny placek ze śliwkami to pyszna propozycja na sezonowe ciasto. Przygotowanie go nie jest skomplikowane, a efekt końcowy na pewno spełni oczekiwania największych łasuchów. Przepis ten można modyfikować, zastępując śliwki innymi sezonowymi owocami, a także doprawiając wedle uznania. Podczas podawania warto pamiętać o dodatkach, takich jak bita śmietana czy lody, które dodadzą smaku i aromatu temu wspaniałemu deserowi.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Co zrobić żeby ciasto drożdżowe było puszyste?
Ciasto drożdżowe to jedno z najsmaczniejszych i najbardziej popularnych wypieków. Jednak, aby uzyskać idealną puszystość, potrzebujemy kilku trików i wskazówek. W tym artykule podpowiem Ci, jak przygotować pyszne i puszyste ciasto drożdżowe, które będzie rozpływać się w ustach.
Proste i szybkie ciasto na święta - przepis na… sernik!
Marzysz o przygotowaniu prostego i szybkiego ciasta na święta? Jeśli tak, to mamy dla Ciebie idealny przepis na pyszny sernik, który z pewnością zachwyci Twoją rodzinę i gości. Nie musisz być doświadczonym cukiernikiem, aby stworzyć to wspaniałe danie. Wystarczy kilka składników i chwila wolnego czasu. Przekonaj się, jak łatwo można przygotować smaczne ciasto na Boże Narodzenie!
Piernik - przepis idealny na Święta
Jeśli szukasz przepisu na wspaniały piernik, to trafiłaś we właściwe miejsce! Ten tradycyjny wypiek o intensywnym smaku i aromacie przypraw z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. Przygotowanie piernika może być nie tylko smacznym doświadczeniem, ale także świetną okazją do spędzenia czasu w kuchni. W tym artykule podzielimy się z Tobą naszym sprawdzonym przepisem, podpowiemy jak podawać piernik oraz udzielimy kilku porad, które ułatwią Ci przygotowanie tego wyjątkowego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl