Kurczak Generała Tso: WOW!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Kurczak Generała Tso przepis na wyjątkowe danie
Składniki:
- 500 g udźca kurczaka (300 g samego mięsa bez skóry i kości)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- olej do smażenia
- 1/4 łyżeczki chili w płatkach lub 2 suszone papryczki chili
- 3 ząbki czosnku
- około 3 cm kawałek świeżego imbiru
- 1 jajko
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka miodu
- 4 łyżki octu - najlepiej ryżowego
- około 8 łyżek sosu sojowego
- 25 g koncentratu pomidorowego
- 50 g mąki kukurydzianej
- 30 g wody
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Przygotowanie mięsa:
Udka z kurczaka obieramy ze skóry, oddzielamy kości, a mięso kroimy w mniejsze kawałki. Następnie przygotowujemy marynatę.
2. Przygotowanie marynaty:
Czosnek i imbir obieramy i drobno siekamy, dodajemy do pozostałych składników. Dokładamy sos sojowy, miód, ocet ryżowy, wodę oraz koncentrat pomidorowy. Mieszamy.
3. Przygotowanie panierki:
W misce mieszamy mąkę ziemniaczaną, chili oraz szczyptę soli i pieprzu. W drugiej misce ubijamy jajko z proszkiem do pieczenia.
4. Smażenie:
Kawałki kurczaka obtaczamy w jajku, a następnie w panierce z mąki ziemniaczanej i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
5. Przygotowanie sosu:
W oddzielnym rondlu mieszamy sos sojowy, ocet ryżowy, cukier, koncentrat pomidorowy, wodę oraz starty na tarce imbir i czosnek. Całość gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut, aż sos zgęstnieje. Następnie dodajemy pokrojone w drobną kostkę papryczki chili oraz miód. Całość gotujemy jeszcze przez około 2-3 minuty, aż sos nabierze intensywnego smaku i aromatu.
6. Przygotowanie surówki:
Do miski wrzucamy drobno pokrojone warzywa takie jak marchew, kapustę, cebulę oraz ogórek. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Całość mieszamy.
Jak podawać kurczaka Generała Tso?
Podać można z ryżem lub z makaronem ryżowym. Do dania doskonale pasuje również pikantna sałatka z warzyw.
Porady:
- Jeśli nie przepadamy za ostrą żywnością, można zrezygnować z papryczek chili.
- Marynatę można przygotować wcześniej, np. w ciągu dnia, a mięso marynować przez całą noc, aby osiągnęło jeszcze lepszy smak.
- Kawałki kurczaka przed panierowaniem można obtoczyć w mące pszennnej, dzięki czemu będą bardziej chrupiące.
- Jeśli nie mamy mąki kukurydzianej, można użyć mąki ziemniaczanej lub mąki pszennej.
- Sos sojowy najlepiej wybrać japoński lub chiński, ponieważ mają one intensywniejszy smak i aromat niż sosy z supermarketu.
Pyszne danie w kilka minut
Kurczak Generała Tso to danie, które zachwyci każdego miłośnika kuchni azjatyckiej. Jest proste w przygotowaniu, a jednocześnie charakteryzuje się intensywnym smakiem i aromatem.
Warto spróbować go w domowym zaciszu, aby przekonać się, że prawdziwy smak kuchni chińskiej można osiągnąć w swojej kuchni.