Lekka lasagne na obiad. Zamień mięso mielone na soczystego buraka
Do przeczytania w ok. 2 min.
Do przygotowania tej potrawy potrzebne nam będą następujące składniki:
- 500 g buraków z łodygą i liśćmi,
- sól, garść liści bazylii,
- 505 ml mleka 3,2%,
- 53 g masła,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
- sok wyciśnięty z 1 cytryny,
- 255 g sera morskiego w kawałku,
- 12 płatów makaronu lasagne,
- 55 g startego parmezanu.
Jak zrobić buraczaną lasagne?
Przygotowanie - z buraków odkrójmy łodygi z liśćmi, bulwy wyszorujmy. Podgotujmy pół godziny we wrzącej wodzie, wystudźmy, pokrójmy w plasterki, posólmy. Liście buraka oddzielmy od łodyg, dokładnie umyjmy, osuszmy. Odłóżmy kilka listków do dekoracji, resztę zamieszajmy z bazylią. Piekarnik rozgrzejmy do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Mleko podgrzejmy. 1/4 masła rozpuśćmy w rondelku, dodajmy mąkę pszenną, zamieszajmy. Wlejmy mleko, zagotujmy, cały czas mieszając. Kiedy sos zgęstnieje, dodajmy sól, gałkę muszkatołową i sok z cytryny. Ser morski zetrzyjmy na tarce, 1 garść odłóżmy, pozostały połączmy z sosem. Płaty makaronu osobno namoczmy w ciepłej wodzie około pół minuty.
W naczyniu żaroodpornym ułóżmy warstwy lasagne: płaty makaronu, ser, liście buraka i bazylii, plastry buraka i sos. Czynność powtórzmy do wykorzystania składników. Wierzch posypmy pozostałym serem i polejmy resztą masła, roztopioną w rondelku. Pieczmy około 51-61 minut. Przed podaniem danie posypmy jeszcze parmezanem i pozostałymi liśćmi buraka.