Lubisz pizzę z ananasem? Spróbuj farmerskiego burgera z takim składnikiem
Do przeczytania w ok. 2 min.
Soczysta wołowina, roztopiony żółty ser, chrupiący bekon, świeże warzywa, wyraziste przyprawy i dodatek ananasa - wszystko to tworzy znakomitą kompozycję i ciekawe połączenie smaków. Burgery z ananasem to szansa na spróbowanie czegoś zupełnie nowego - może zaskakującego i z pozoru nietypowego, ale jednak smakującego wyjątkowo pysznie.
Składniki na farmerskiego burgera
Do przygotowania czterech porcji będą nam potrzebne: 500 g mielonej wołowiny, cztery bułki do hamburgerów, dwa pomidory, cztery plastry ananasa, cztery plastry żółtego sera, cztery plastry bekonu, po cztery łyżki prażonej cebulki i ketchupu, kilka listków sałaty, trzy łyżki oleju, łyżka sosu sojowego, łyżeczka suszonego czosnku, po pół łyżeczki imbiru oraz sproszkowanej ostrej i słodkiej papryki, sól do smaku.
Przygotowanie farmerskich burgerów z ananasem
- Przygotowanie hamburgerów zaczynamy od nacięcia w poprzek bułek. Przygotowujemy także warzywa: sałatę i pomidory płuczemy i suszymy, pomidory kroimy w plasterki.
- Wołowinę przekładamy do miski, dodajemy sos sojowy, czosnek, imbir, sproszkowaną paprykę oraz sól. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Z tak powstałej mięsnej masy formujemy cztery kotlety, które następnie smarujemy z obu stron olejem. Kotlety układamy na rozgrzanym ruszcie, grillujemy po dwie-trzy minuty z każdej strony.
- Na ruszcie opiekamy bekon, plastry ananasa i bułki. Spód każdej bułki smarujemy ketchupem. Nakładamy sałatę, kotlet, bekon, plasterki pomidorów, ser, plasterek ananasa i cebulę. Przykrywamy wierzchnią warstwą bułki i lekko dociskamy. Smacznego!