Masz ochotę na #fit hummus, a nie masz w lodówce ciecierzycy? Tym ją zastąpisz
Do przeczytania w ok. 2 min.
Spróbuj zastąpić ją czymś innym, czymś, co akurat masz gdzieś w kuchennej szafce. Ogranicza Cię wyłącznie twoja własna kreatywność i ewentualnie zdolności kulinarne oraz naturalne wyczucie smaku.
Czym zastąpić ciecierzycę w hummusie?
Ciecierzycę najłatwiej zastąpić innymi, przypominającymi ją roślinami strączkowymi. Może być to zatem zwykła biała fasola, groch czy jeszcze lepiej soczewica, którą możesz wypróbować w każdym jej kolorze, albowiem każdy z nich ma inny smak, aromat i też inne właściwości.
Oczywiście wybraną roślinę należy przygotować tak samo, jak ciecierzycę.
Jeżeli używasz suchej fasoli, nie możesz tak po prostu jej zblendować, bo okazałaby się niejadalna, dlatego wcześniej dokładniej ją namocz (najlepiej przez cały dzień), a potem normalnie ugotuj, by pozwolić jej zmięknąć i wydobyć z niej jej prawdziwy dobry smak. Dodatki dodajesz natomiast takie same jak do normalnej pasty z ciecierzycy.
Możesz więc wykorzystać swój ulubiony hummus przepis i podmienić jedynie ciecierzycę na fasolę, soczewicę lub groch. Wybraną roślinę strączkową miksujesz zatem z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, czosnkiem, pastą tahini i dowolnymi przyprawami. Przyprawy są bardzo ważne, bo to one nadają paście odpowiedniego smaku i aromatu, dlatego śmiało możesz z nimi pokombinować i wypróbować różne ich mieszanki, aby uzyskać jak najlepszy rezultat, idealnie trafiający w twoje kubki smakowe.
Domowy hummus jest naprawdę przepyszny, ale jeśli nie masz czasu na to, by samemu go przygotowywać, nie bój się skorzystać z gotowych opcji. Sklepowe pasty potrafią mieć teraz naprawdę świetne składy. To dzięki nim okazują się tak samo zdrowe, jak pasty domowe.