Deser z nasionami chia
Canva.com

Nasiona szałwii hiszpańskiej - prawdziwa bomba składników odżywczych. Przepisy na desery

Nasiona chia już na stałe zagościły w zdrowych przepisach dietetyków. Nic dziwnego, bowiem owoce szałwii hiszpańskiej są bogate w kwasy tłuszczowe, witaminy, błonnik oraz pełnowartościowe białko. Poznajcie moc nasion, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm.
Reklama

Szałwia hiszpańska pochodzi z serca Ameryki Południowej. Pozytywne właściwości lecznicze chii są znane od wielu lat, a coraz częściej towarzyszą nam w zdrowej i lekkiej diecie. Desery z chia są bardzo popularne i zachwyciły już niejedne kubki smakowe.

Magiczna moc zamknięta w nasionkach

Deser z nasionami chia
Canva.com

Te małe, brązowe nasiona są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, pełnowartościowe białko, flawonoidy, kwercetynę, wapń oraz ważne dla organizmu witaminy i minerały. Nasiona chia powinny znaleźć się z pewnością w diecie diabetyków. Duża zawartość błonnika oraz kwasów omega-3 sprawia, że cukrzycy mogą ustabilizować poziom cukru we krwi naturalnie, bez dodatkowych wspomagaczy.

Reklama

Warto wiedzieć, że chia jest także składnikiem idealnym dla wegan oraz wegetarian. Pełnowartościowe białko zawarte w nasionach bardzo trudno znaleźć w diecie osób, które na co dzień nie spożywają mięsa. Przeciwutleniacze zapobiegają przyspieszeniu procesu starzenia oraz wielu chorobom. Mało kto wie, że w 100 g nasion jest praktycznie 2 razy więcej wapnia niż w szklance mleka - to doskonała alternatywa dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy.

Reklama

Pyszne fit desery z chia

Deser z nasionami chia
Canva.com

Chia sprzyja także wypróżnieniu, dlatego nie przesadzajmy ze spożywaną ilością nasion każdego dnia. Optymalna ilość to około 20-25 g, czyli około 2 łyżek. Nasiona możemy rozdrabniać, mielić, a także spożywać w całości. To idealny dodatek do deserów, zup, sosów, sałatek, a także napojów.

Reklama

Jednym z naszych ulubionych przepisów jest pudding chia z mango oraz malinami. Do przygotowania pysznego deseru potrzebujemy: 250 ml mleka (najlepiej kokosowego lub sojowego), 2 łyżki nasion, 1 duże mango oraz garść malin. Nasiona chia musimy połączyć z mlekiem i dzień przed przygotowaniem deseru - schłodzić w lodówce. Nasiona miksujemy z owocem mango na delikatny i gładki mus. Całość wykładamy warstwami do miseczki lub wysokiej szklanki. Deser można udekorować migdałami lub kokosem.

Jeśli nie mamy czasu na przygotowanie drugiego śniadania, to wystarczy, że wymieszamy jogurt naturalny z 1 łyżką nasion, łyżką miodu oraz dodamy do tego kawałki owoców - maliny, truskawki, borówki, banany. Pyszne śniadanie lub deser będzie gotowy w ciągu kilku minut.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama