Nie chcesz zrezygnować z cukru całkowicie? Zastąp go TYM!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Opcji jest naprawdę wiele. Oto te, które najprawdopodobniej będą najlepsze.
Stevia zamiast cukru - jak działa?
Pierwsza słodka propozycja, całkiem zresztą popularna, to stevia. Ta naturalna substancja słodząca ma w sobie aż o dwieście razy więcej słodkiego smaku od zwykłego cukru, dlatego naprawdę niewiele jej trzeba, by odpowiednio doprawić dowolne danie, wzbogacić owsiankę, dosmaczyć kawę lub zadbać o właściwy smak domowego ciasta. Stevia ma jeszcze jeden dodatkowy plus, a mianowicie występuje ona w różnych formach i dzięki temu bardzo łatwo i wygodnie korzysta się z niej w kuchni. Jeżeli chce się dodawać ją do napojów, najlepiej sięgnąć po wersję płynną lub w pastylkach, a gdy ma się zamiar uzupełniać nią wypieki lub traktować jak posypkę, niczym zdrowszy cukier puder do posypywania placków i naleśników lub omletów, wygodniejsza okaże się stevia w proszku.
Co zamiast cukru, jeżeli z jakiegoś powodu nie chce się używać stevii?
Stevia ma swój określony posmak, do którego trzeba się przyzwyczaić, dlatego jeśli nie ma się zamiaru tego robić, warto po prostu wybrać jakiś jej inny zamiennik. W przypadku gdy nie zwraca się aż tak dużej uwagi na kaloryczność słodkich substancji, chyba najlepszym możliwym wyborem okaże się ksylitol. Jest to kolejna naturalna substancja słodząca, tym razem cukier brzozowy, która nie dość, że ma neutralny smak i w potrawach oraz napojach wypada prawie tak samo jak cukier, to jeszcze do tego wykazuje się działaniem prozdrowotnym, bo zapobiega próchnicy i absolutnie nie przyczynia się do rozwoju insulinoopodnorści czy też cukrzycy.
Każdy zamiennik cukru będzie lepszy od czystej białej sacharozy. Wspomniane alternatywy są oczywiście ciut droższe od cukru, ale na czym jak na czym, ale na swoim zdrowiu nikt nie powinien oszczędzać.