Nie próbujesz makaronu pod koniec gotowania? To duży błąd!
Do przeczytania w ok. 2 min.
A jak ugotować makaron al dente, by był on właśnie trochę twardszy i dzięki temu zachował więcej swojego smaku, a także wyróżnił się ciekawą apetyczną strukturą?
Al dente, czyli jaki?
Prawda jest taka i na pewno większość kucharzy podpisałaby się pod tym stwierdzeniem, że makaron zawsze smakuje lepiej i wydobywa z siebie ten prawdziwy naturalny smak, gdy zostaje ugotowany al dente, czyli nie na super miękko, ale wręcz półtwardo. Oczywiście do tej twardszej struktury trzeba się przyzwyczaić, zwłaszcza jeśli całe życie jadało się rozpadające się kluchy, ale warto to zrobić, bo też w żadnej restauracji nigdy nie otrzymałoby się makaronowej papki, gotowanej przez kilkanaście minut.
Ile gotować makaron?
Czas gotowania zawsze podany jest na opakowaniu produktu. Nie można wskazać, ile powinien on wynosić, albowiem może być on zupełnie różny dla dwóch innych makaronów, czyli np. drobnych kokardek oraz grubych żytnich świderków.
Gotowanie makaronu na półtwardo trwa na ogół krócej niż dziesięć minut. Jeżeli producent zaleca, by dla uzyskania miękkiej struktury gotować makaron przez dziesięć minut, ten czas najlepiej skrócić o jakieś dwie minuty i po ośmiu minutach przelać makaron, odcedzając go na sitku.
Nie zapominaj o tym!
W gotowaniu bardzo ważne jest zawsze próbowanie przygotowywanych potraw, dlatego nie należy bać się sprawdzania struktury i smaku makaronu. To po prostu czuć, gdy nadaje się on do spożycia, jak również i czuć, gdy wciąż jest jednak za twardy, nawet jeśli ma być ugotowany al dente.