Nudzi Ci się już guacamole? Tak wykorzystasz dojrzałe awokado
Do przeczytania w ok. 2 min.
Bezpośrednio na tostach lub kanapkach, w sałatkach albo pod postacią czekoladowego kremu, który świetnie zastąpi zwykłą przesłodzoną nutellę.
Pyszne guacamole - klasyk kuchni z awokado w roli głównej
Najczęściej zielony krągły owoc jest krojony w plastry lub mniejsze kawałki, następnie rozdrabniany widelcem i łączony z odrobiną soku z cytryny, solą i oczywiście świeżo mielonym pieprzem. W ten oto prosty i szybki sposób powstaje naturalne pyszne guacamole, podstawa kuchni meksykańskiej, wykorzystywana do nadziewania placków tortilli, wypełniania małych kukurydzianych muszli albo traktowana - przynajmniej w kuchni polskiej i innych kuchniach europejskich - niczym normalna pasta kanapkowa, którą przykrywa się dodatkowo plastrami świeżego pomidora i posypuje obficie cebulą dymką lub szczypiorkiem.
A co zrobić z awokado na słodko?
Najlepiej pyszny czekoladowy krem, który wbrew pozorom w ogóle nie musi przejąć smaku zielonego owocu, bo może stać się doskonałą imitacją prawdziwej cukrowej nutelli, tyle że bez grama cukru i innych substancji słodzących oraz szkodliwych dodatków. Taki krem powstaje ze zmiksowanego awokado z jogurtem typy skyr, odrobiną ksylitolu bądź miodu, naturalnego kakao oraz ewentualnie niewielką ilością napoju roślinnego bądź mleka.
Jeszcze lepiej będzie smakować z dodatkiem masła orzechowego, najlepiej tego wykonanego z orzechów laskowych, które sprawi, że czekoladowy krem z awokado rzeczywiście zacznie przypominać prawdziwą nutellę.
Istnieje też spora grupa osób, która nie wyobraża sobie lepszego połączenia smaków od duetu tłustego awokado i jajka. W takiej postaci można jeść je na kanapkach lub tostach. Tosty z jajkiem sadzonym i awokado to idealny pomysł na wartościowych i sycące śniadanie.