Canva.com
Oto tradycyjna receptura na chłodnik francuski z pora i ziemniaków. Palce lizać!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Chłodniki to domena letniej pory roku i pewność, że gotowanie w najgorętsze dni lata nie stanie się udręką. W Polsce najwiekszym uznaniem cieszą się chłodniki z botwinki oraz ogórków. Warto jednak pamiętać, że na innych szerokościach geograficznych znajdziemy sporo alternatywnych propozycji zup serwowanych na zimno. Vichyssoise to chłodnik wywodzący się z Francji. Bazuje przede wszystkim na ziemniakach oraz porach. Jak go przygotować?
Reklama
Niezbędne składniki:
- 4 duże pory
- 500g ziemniaków
- 800ml bulionu warzywnego
- 100ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 3 łyżki masła
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Myjemy warzywa. Pory kroimy w niezbyt grube krążki. Następnie obieramy ziemniaki i kroimy w drobną kostkę.
- W dużym garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła. Wrzucamy ziemniaki i pory. Doprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem.
- Po kilku minutach wlewamy warzywny bulion. Gotujemy do uzyskania miękkości warzyw. Następnie całość dokładnie blendujemy i odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Podajemy z kleksem śmietanki i voila!
- Warto pamiętać, że zupa doskonale sprawdza się również w wersji na ciepło.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Tajemnice przechowywania ziemniaków - jak utrzymać ich świeżość?
Ziemniaki są niezwykle popularnym składnikiem wielu potraw, dlatego ważne jest, aby przechowywać je w odpowiedni sposób, aby zachowały świeżość i smak przez jak najdłuższy czas. Przygotujcie się na porcję praktycznych informacji i ciekawostek!
Co zrobić z gotowanych ziemniaków?
Po obiedzie często zostaje nam nadmiar gotowanych ziemniaków. Zamiast wyrzucać je, warto wykorzystać je do przygotowania pysznego obiadu. W tym artykule znajdziesz przepisy na proste dania oraz sprytny sposób na odświeżenie tych ugotowanych już warzyw. Zobacz, co zrobić z gotowanych ziemniaków i wypróbuj moje patenty!
Jak zrobić chipsy? W domu!
Czy istnieje coś lepszego niż chrupiące, złociste chipsy? Te pyszne przekąski są ulubionym dodatkiem do wielu dań i idealnie sprawdzają się na imprezach lub jako przekąska do filmu. Dlaczego więc nie spróbować zrobić swoich własnych, domowych chipsów? W tym artykule podpowiemy Ci, jak przygotować pyszne chipsy z piekarnika w prosty sposób.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl