Pierożki ravioli z leśnymi grzybami - włoski specjał na wakacje
Do przeczytania w ok. 2 min.
Ravioli - włoskie mini pierożki
Mówi się, że włoskie ravioli to odpowiedź na nasze polskie, tradycyjne pierogi. Włoski specjał najczęściej podawany jest z serem ricotta, mięsem, warzywami lub ze szpinakiem. Nie ma jednak żadnych przeciwwskazań, aby faszerować ravioli, np. kapustą, czy grzybami. To właśnie te ostatnie - świeżo zebrane i prosto z lasu grzyby będą gwiazdą naszego farszu.
Jak przygotować włoski specjał?
Do przygotowania pysznych ravioli z grzybami leśnymi, czyli podgrzybkami i sosem potrzebujemy:
- 550 g mąki pszennej
- 250 ml wody
- 1 jajko
- 2 duże łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
Farsz zrobimy z:
- 700 g podgrzybków
- 40 g tartego parmezanu
- 10 liści świeżej szałwii
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
Sos do ravioli możemy przyrządzić z:
- 2 pełne łyżki uduszonych podgrzybków
- 5 łyżek słodkiej śmietanki 30%
- ok. 100 ml wody
- sól i pieprz do smaku
Na początku podsmażamy cebulę na maśle, aż stanie się miękka. Dodajemy posiekaną szałwię i grzyby. Dolewamy wodę i dusimy, aż nasze dary lasu będą miękkie.
Grzyby studzimy i łączymy z parmezanem. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Farsz chłodzimy przez 20 minut. Grzyby łączymy z wodą i śmietanką. Wszystko to miksujemy blenderem i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Składniki ciasta na ravioli łączymy i ugniatamy przez 10 minut. Ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy na cienkie placki. Układamy na plackach grzyby i przykrywamy płatem ciasta. Ravioli gotujemy przez 2-3 minuty, aż wypłyną na wierzch. Podajemy je z sosem i tymiankiem.