Pijesz sok z żurawiny codziennie? Jeśli nie, to tracisz mnóstwo witaminy C
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki odżywcze soku z żurawiny
Sok żurawinowy to rewelacyjne źródło wielu składników odżywczych, bez których nasz organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Możemy tu znaleźć sporo cennej dla układu immunologicznego witaminy C, nie brak tu również witaminy E oraz witamin z grupy B. Po sok z żurawiny warto też sięgnąć ze względu na sporą ilość kwasów organicznych oraz tak ważne minerały, jak: magnez, potas, żelazo czy miedź. Jak zdrowa dieta z takim dodatkiem może wpłynąć na ogólny stan naszego zdrowia?
Wsparcie dla całego organizmu - na co pomaga żurawina?
Wiadomo, że sok z żurawiny to cenne wsparcie dla naszego układu odpornościowego oraz skuteczna ochrona przed bakteriami. Picie soku z owoców żurawiny chroni przed zgubnymi skutkami działalności wolnych rodników, pomaga utrzymać w dobrym stanie drogi moczowe i sprawia, że uciążliwe stany zapalne przestają być aż tak wielkim problemem.
Sok ten skutecznie wspiera naturalną odporność organizmu (dzięki czemu świetnie sprawdza się jako domowy lek na przeziębienie), ma też świetny wpływ na stan serca. Ten dodatek do diety może okazać się też cennym wsparciem dla każdego, kto chce skuteczniej chronić się przed chorobami nowotworowymi oraz infekcjami grzybiczymi.
Sok żurawinowy może też pomóc tym osobom, które mają problemy ze zbyt wysokim ciśnieniem, oraz tym, które narzekają na problemy z pękającymi naczynkami krwionośnymi. To dodatek o uniwersalnych właściwościach, któremu z pewnością warto poświęcić więcej uwagi.