Proste sałatki z jajek na wielkanocny stół
Do przeczytania w ok. 2 min.
Sałatka rzodkiewkowa
Potrzeba tu dosłownie paru składników i robi się ją bardzo szybko. Jest to typowo wiosenna sałatka, dlatego idealnie sprawdzi się na Święta.
Składniki potrzebne do sałatki rzodkiewkowej z jajkiem
- 5-6 jajek ugotowanych na twardo
- 2 średnie pęczki rzodkiewki
- 0,5 cytryny
- 1 pęczek rzeżuchy
- 2-3 łyżki majonezu
- 3-4 łyżki śmietanki
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Jak dokładnie, krok po kroku przygotować sałatkę rzodkiewkową
Jajka należy ugotować na twardo (trzeba je gotować 8 minut od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć). Następnie jajka powinno od razu przełożyć do lodowatej wody.
Kiedy ostygną, trzeba je obrać ze skorupki oraz pokroić w plasterki. Rzeżuchę należy posiekać.
Rzodkiewki trzeba porządnie umyć z ziemi i również pokroić na plasterki.
Wymieszać ze sobą składniki i polać sokiem z cytryny. Kolejny krok to wymieszanie majonezu ze śmietanką oraz doprawienie ich solą i pieprzem. Powstałym sosem należy polać sałatkę.
Gotowe danie powinno odstawić się do lodówki na 30 minut. Sałatkę przed podaniem należy udekorować natką pietruszki.
Sałatka z salami
Przygotowanie tej sałatki jest banalnie proste. Robi się ją też dość szybko, trzeba jednak pamiętać, że potrzeba dłuższą chwilę na ugotowanie makaronu i jego wystudzenie
Składniki potrzebne do sałatki z salami
- 200 g makaronu rurki
- 200 g salami
- 3-4 jajka
- 1 pęczek cebuli dymki
- 5 ogórków konserwowych
- 5 łyżek majonezu
- 1 mały jogurt
- 2 łyżeczki musztardy
- sól
- pieprz
- ząbek czosnku
Jak dokładnie, krok po kroku przygotować sałatkę z salami
Jajka należy ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w plasterki.
Cebulę dymkę powinno się wyczyścić i pokroić na plasterki. Następnie należy ugotować makaron. Chwilę przed końcem gotowania trzeba dorzucić do makaronu dymkę. Później wszystko powinno się odcedzić i przelać lodowato zimną wodą.
Salami należy pokroić w kostkę, a ogórki w plasterki.
Następnie należy przygotować sos — jogurt, majonez, musztardę, sól, pieprz, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę powinno się dokładnie razem wymieszać.
Makaron, dymkę, ogórki, salami wymieszać i polać sosem, wstawić do lodówki na 30 minut. Tuż przed podaniem udekorować jajkami.