Śniadanie wielkanocne: 3 przepisy na zimne sosy do jajek i wędlin
Do przeczytania w ok. 3 min.
Dip jogurtowy — dodatek nie tylko od święta
Dip to wyrazisty w smaku zimny sos, przygotowany na bazie śmietany, twarogu lub gęstego jogurtu. Możemy dodać także majonez. Dipy podajemy do mięsa (na ciepło i na zimno), wędlin, pasztetów, ryb, jajek, dań z grilla oraz warzyw. Swój wyjątkowy smak zawdzięczają oryginalnym dodatkom w postaci przypraw, świeżych i suszonych ziół i drobno posiekanych warzyw. Takie lekkie zimne sosy świetnie sprawdzą się jako dodatek do wielkanocnego śniadania i urozmaicą smak dań, które tradycyjnie podajemy z chrzanem.
Dip jogurtowo-miętowy z orzechami laskowymi
1 pęczek świeżej mięty
½ pęczka świeżej natki pietruszki
50 g orzechów laskowych (bez skórek)
1 łyżeczka soku z cytryny
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 szczypta cukru
sól i biały pieprz do smaku
Orzechy laskowe obieramy z ciemnej skórki i drobno siekamy lub rozdrabniany blenderem. Do kielicha blendera lub głębszej miski wrzucamy posiekaną miętę i natkę pietruszki, dodajemy rozdrobnione orzechy, wlewamy jogurt i sok z cytryny. Krótko blendujemy pulsacyjnie, aby listki były widoczne w sosie. Doprawiamy solą, cukrem i białym pieprzem. Dip podajemy schłodzony.
Dip z koprem włoskim, szczypiorkiem i pietruszką
2 pęczki szczypiorku
½ szklanki posiekanego kopru włoskiego (fenkułu)
½ szklanki drobno posiekanej natki pietruszki
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 szklanka jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
sól, pieprz i cukier do smaku
Szczypiorek, natkę pietruszki i koper włoski drobno siekamy. Zieleninę wrzucamy do miski, dodajemy śmietanę, jogurt grecki i majonez oraz sok i skórkę z cytryny. Składniki sosu dokładnie mieszamy lub bardzo krótko miksujemy. Doprawiamy solą, cukrem i świeżo zmielonym pieprzem. Wstawiamy do lodówki.
Sos jogurtowo-pomidorowy z czosnkiem i słodką papryką
150 g jogurtu naturalnego
1 łyżka gęstego majonezu
1 łyżka ketchupu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka suszonych pomidorów
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki słodkiej papryki
1 pomidor (obrany ze skórki i pozbawiony pestek)
sól, pieprz i cukier do smaku
Przygotowanie sosu zaczynamy od sparzenia pomidora, obrania go ze skórki, pozbawienia pestek i pokrojenia w kostkę.
Teraz jogurt naturalny mieszamy z ketchupem, koncentratem pomidorowym i majonezem. Dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku, posiekane świeże i suszone pomidory i słodką paprykę. Składniki sosu dokładnie mieszamy i całość doprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Przed podaniem odstawiamy do lodówki.
Zimne sosy do jajek, wędlin i mięsa nie tylko na Wielkanoc
Do świątecznego śniadania pasują oczywiście wszystkie sosy na bazie chrzanu (tradycyjny sos chrzanowy na ciepło i na zimno oraz klasyczna ćwikła z chrzanem). Sprawdzi się także sos tatarski i wszelkie przepisy na sos czosnkowy — ponadczasowy klasyk. Możemy podać także sosy jogurtowe według własnego pomysłu, przygotowane z wiosenną zieleniną i nowalijkami.