Na marmurowym blacie szklanki z tradycyjnym włoskim deserem tiramisu, obok biszkopty
Materiał partnera

Przepis na tiramisu, czyli słynne ciasto z biszkoptami i mascarpone

Każdy, kto słyszy „ciasto z biszkoptami i mascarpone”, myśli „tiramisu”. Nic dziwnego – w końcu jest to jeden z najpopularniejszych deserów tego typu. Jakie jeszcze składniki skrywa włoskie ciasto i jak wygląda przepis na tiramisu?
Reklama

Składniki na tiramisu – co jeszcze kryje ciasto z biszkoptami i mascarpone?

Tiramisu jest jednym z najbardziej znanych włoskich deserów. To słynne ciasto z biszkoptami i mascarpone podbiło serca nie tylko mieszkańców Półwyspu Apenińskiego, ale również wielu amatorów słodkości z całego świata. Choć z pewnością każdy słyszał o tiramisu, to nie wszyscy muszą wiedzieć, jak przygotować włoski przysmak. Aby stworzyć to lekkie, kremowe ciasto potrzeba kilku składników. Oto lista produktów, bez których nie wyjdzie włoski specjał:

  • podłużne biszkopty (250-300 g);
  • ser mascarpone (500 g);
  • jajka w temperaturze pokojowej (4 średnie lub 3 duże);
  • cukier puder (50-60 g);
  • zaparzona kawa espresso (300 ml);
  • szczypta soli;
  • kakao do posypania na wierzchu.
Reklama

Do składników na włoskie ciasto z biszkoptami i mascarpone można opcjonalnie dodać jeszcze likier Amaretto, koniak, brandy lub rum. Wybrany alkohol podkreśli smak oraz aromat deseru. Jest to jednak nieobowiązkowa pozycja, ponieważ bez dodatku napojów procentowych tiramisu również będzie pyszne.

Jak zrobić najbardziej znane ciasto z biszkoptami i mascarpone?

Słynne ciasto z biszkoptami i mascarpone jest nie tylko smaczne, ale również łatwe w przygotowaniu. Smakosze włoskiego deseru mogą więc bez problemu przygotować go w krótkim czasie. Od czego należy zacząć?

Przepis na tiramisu radzi, aby w pierwszej kolejności zaparzyć kawę espresso i przelać ją do miseczki lub głębokiego talerza. Ważne, aby napój był w szerokim naczyniu, ponieważ dobrze sprawdzi się ono w trakcie późniejszego namaczania biszkoptów.

Reklama

Kawę należy pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy napar będzie zimny można dodać do niego likier lub inny alkohol.

Jakie są kolejne kroki przepisu na tiramisu? W dalszej kolejności trzeba oddzielić białka od żółtek i utrzeć te drugie z dodatkiem cukru. Warto użyć do tego miksera, który po kilku minutach powinien przeobrazić składniki w gładką, kremową masę. Po zmniejszeniu obrotów miksera, do miski można dodać serek mascarpone.

Później należy zabrać się za białka jajek. Wraz ze szczyptą soli trzeba ubić je na sztywną pianę. Następnie należy delikatnie wymieszać ją z przygotowaną wcześniej masą serowo-jajeczną.

W kolejnych punktach przepis na tiramisu skupia się na biszkoptach. Według receptury należy maczać podłużne ciastka w ostygniętej kawie, a następnie układać na dnie prostokątnego naczynia.

Reklama

Namaczanie powinno trwać dosłownie kilka sekund, aby biszkopt nie zmiękł za mocno – grozi to rozpadem się ciasta.

Na podłużne ciastka trzeba wyłożyć przygotowaną wcześniej masę, a następnie pokryć ją kolejną warstwą biszkoptów. Ich wierzch należy ponownie pokryć kremem z jajek i serka mascarpone. Po tym wszystkim trzeba włożyć tiramisu do lodówki na ok. 5 godzin. Kiedy ciasto z biszkoptami i mascarpone odpowiednio się schłodzi, to pozostaje już tylko rozprószyć kakao na jego wierzchu.

Reklama
Artykuł sponsorowany
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama