zdjęcie ilustrujące/Canva
Pyszna zupa z ciecierzycy z pietruszką. Zdrowa i delikatna - oto przepis!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Zupy są idealnym daniem na różne okazje, zarówno w chłodniejsze dni, jak i latem. Dziś proponuję przepis na pyszną zupę z ciecierzycy z dodatkiem aromatycznej pietruszki. Ta zupa jest nie tylko smaczna, ale także zdrowa i sycąca, idealna na obiad lub kolację.
Reklama
Składniki na zupę z ciecierzycy
- 1 szklanka suchych ciecierzycy
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 marchewki, pokrojone w kostkę
- 2 łodygi selera, pokrojone w kostkę
- 1 pietruszka, pokrojona w kostkę
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- Sól i pieprz do smaku
- Świeża pietruszka, posiekana (do dekoracji)
- Oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie zupy z ciecierzycy
- Ciecierzycę moczymy przez całą noc w dużej misce w wodzie. Następnego dnia, odcedzamy ciecierzycę i płuczemy pod bieżącą wodą.
- W dużym garnku, na średnim ogniu, podsmażamy cebulę i czosnek na odrobinie oliwy z oliwek, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.
- Dodajemy marchewkę, seler i pietruszkę. Smażymy przez kilka minut, aż warzywa zmiękną nieco.
- Dodajemy odcedzoną ciecierzycę do garnka i zalewamy całość wodą. Woda powinna całkowicie pokrywać składniki. Dodajemy również pomidory krojone, tymianek, oregano, sól i pieprz do smaku.
- Doprowadzamy zupę do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu przez około 45-60 minut, aż ciecierzyca stanie się miękka. W międzyczasie można od czasu do czasu mieszać, aby zapobiec przypalaniu się zupy do dna garnka.
- Gdy ciecierzyca jest gotowa, wyłączamy ogień i pozostawiamy zupę do ostygnięcia przez kilka minut.
- Przygotowujemy blender lub mikser ręczny, i dokładnie miksujemy zupę, aż osiągniemy gładką konsystencję. Jeśli wolisz zupę z nieco grubszymi kawałkami, możesz pominąć ten krok.
- Podgrzewamy zupę na małym ogniu, jeśli jest to konieczne, i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Przed podaniem, dekorujemy zupę posiekaną świeżą pietruszką.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jak zrobić kluski kładzione?
Kluski kładzione to pyszne i pożywne danie, które może stanowić doskonały dodatek do innych dań lub być spożywane samodzielnie. Zarówno dorośli, jak i dzieci uwielbiają smak tych puszystych klusek. Jeśli zastanawiasz się, jak przygotować kluski kładzione łyżką, podpowiadamy Ci prosty przepis!
Ciecierzyca w sosie curry - smaczne danie na obiad
Ciecierzyca w sosie curry to pyszne danie, które można przygotować w domu w prosty sposób. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na to danie, poradami dotyczącymi jego przygotowania oraz sugestiami dotyczącymi podawania. Przekonaj się, jak łatwo i smacznie można przyrządzić ciecierzycę w sosie curry!
Gulasz z ciecierzycy pełen białka i błonnika
Czy wiesz, że gulasz z ciecierzycy to nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe danie? Ciecierzyca jest bogata w białko roślinne, błonnik, witaminy i minerały, co czyni ją idealnym składnikiem zdrowej diety. Przygotowanie gulaszu z ciecierzycy jest proste i satysfakcjonujące. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na gulasz z ciecierzycy oraz kilkoma poradami, jak go podawać i jakie ma właściwości zdrowotne.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl