Rosół z kury - nie tylko na niedziele
Do przeczytania w ok. 2 min.
Przepis na rosół z kury
Składniki:
- 1 kg kurczaka
- 2-3 litry wody
- 1 duża cebula
- 2-3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- 1-2 ząbki czosnku
- 1-2 liście laurowe
- kilka ziaren pieprzu
- sól do smaku
Sposób przygotowania:
- Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.
- Cebulę obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
- Marchewki, pietruszkę oraz por umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
- W dużym garnku zagotować wodę. Dodać kurczaka, cebulę, marchewki, pietruszkę oraz por.
- Dodać liście laurowe, ząbki czosnku oraz kilka ziaren pieprzu.
- Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu około 2 godziny.
- Na koniec dodać sól do smaku.
- Gotowy rosół przecedzić przez sitko.
Jak podawać rosół z kury
Rosół z kury najlepiej podawać na ciepło, np. jako pierwsze danie obiadowe np. z dodatkiem makaronu lub klusek. Do rosół z kury można dodać również zielonej pietruszki lub natki, która doda danie dodatkowego smaku i aromatu.
Porady dotyczące przygotowania rosół z kury
Przygotowując rosół z kury, warto pamiętać o kilku poradach:
- Wybierając kurczaka, postawmy na mięso z wolnego wybiegu, które jest zdrowsze i smaczniejsze.
- Przygotowując rosół z kury, warto dodać do niego warzywa, które nadadzą mu dodatkowego smaku i aromatu.
- Gotując rosół z kury, pamiętajmy o tym, aby gotować go na wolnym ogniu, dzięki czemu danie będzie bardziej aromatyczne i smaczne.
- Gotowy rosół z kury można przechowywać w lodówce przez kilka dni lub zamrozić, dzięki czemu zawsze mamy go pod ręką.
Właściwości zdrowotne rosół z kury
Rosół z kury to danie, które posiada wiele właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim jest to doskonałe źródło białka, które jest niezbędne dla człowieka. Rosół z kury zawiera również dużo witamin i składników mineralnych, takich jak żelazo, cynk, fosfor czy potas.
Dzięki temu regularne spożywanie rosół z kury wpływa korzystnie na nasze zdrowie.
Klasyka polskiej kuchni
Rosół z kury to danie, które kojarzy się z domem, rodziną i tradycją. Jest to nie tylko pyszna potrawa, ale również posiada wiele właściwości zdrowotnych. Przygotowanie rosół z kury nie jest trudne, a dzięki naszemu przepisowi oraz poradom, każdy może przygotować to danie w domu. Smacznego!