Rozgrzewająca i zdrowa zupa szpinakowa. Jeden składnik ją zagęści!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jest wiele zielonych warzyw liściastych, które uważa się za zdrowe, ale szpinak często znajduje się na szczycie listy. Dzieje się tak dlatego, że szpinak jest pełen składników odżywczych, które są niezbędne dla dobrego zdrowia. Na przykład szpinak jest dobrym źródłem witamin A, C i K, a także folianów i żelaza. Zawiera również przeciwutleniacze, które pomagają chronić przed chorobami. Ponadto szpinak ma mało kalorii, co sprawia, że jest zdrowym wyborem dla osób dbających o wagę. Dlatego jest idealnym składnikiem na zupę!
Składniki na zupę ze szpinaku
Do przygotowania pysznej zupy potrzebujemy:
- 1 mała główka kalafiora lub połowa
- 1 mała główka brokuła lub połowa
- 400 g szpinaku
- 1 szklanka migdałów
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1 łyżeczka cebuli w proszku
- 3 łyżki oleju
- Sól i pieprz
Jak zrobić aksamitną zupę?
Na początku nastawiamy piekarnik na 200 stopni Celsjusza w trybie termoobieg. Myjemy kalafiora oraz brokuła. Wszystko dzielimy na małe różyczki. Kalafiora oraz brokuł przekładamy na tackę do pieczenia i polewamy 2 łyżkami oleju. Całość i rozkładamy na blaszce. Warzywa pieczemy przez 30 minut.
Podczas pieczenia przesypujemy orzeszki do miksera i miksujemy na drobny proszek. Upieczone warzywa oraz szpinak miksujemy na purée. Wlewamy do miski z purée mleko oraz wodę. Dodajemy zmielone orzechy, cebulę, czosnek w proszku. Jeśli zupa nie jest zbyt gęsta to dodajemy zmielone migdały.