Canva.com
Sałatka porowa z jajkiem i serem. Klasyka sałatek znów robi furorę!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Niektóre potrawy zdają się nie mieć sobie równych. Wyśmienita sałatka porowa z jajkiem i serem jest domeną świąt wielkanocnych, aczkolwiek niektórzy sięgają po nią równie chętnie bez większych okazji. Sałatka porowa w takim wydaniu jest niezwykle pożywną potrawą, które może stanowić zarówno danie główne, jak i ciekawy dodatek do dań mięsnych. Jej przygotowanie nie należy do zadań trudnych i czasochłonnych. Efekt końcowy jest jednak zachwycający i właśnie dlatego warto skusić się na ten przepis.
Reklama
Niezbędne składniki na sałatkę
- 10 dag żółtego sera
- 5 jajek
- 1 por średniej wielkości lub 2 małe
- 125 g groszku konserwowego
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- pieprz i sól
Sposób przygotowania sałatki porowej
- Gotujemy jajka na twardo. Po ostudzeniu obieramy i kroimy w drobną kostkę.
- Pora przekrawamy na pół i następnie kroimy na niezbyt grube półksiężyce.
- Ser kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski z porem.
- Dodajemy jajka, groszek oraz sól z pieprzem.
- Na koniec dodajemy majonez i wszystko dokładnie mieszamy.
- Sałatka doskonale smakuje po schłodzeniu w lodówce.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Obłędna zupa szczawiowa z jajkiem. Oto tajemny przepis babci
Kuchnia naszych babć to skarbnica tradycji i smaków, które trudno zapomnieć. Wśród wielu wyjątkowych potraw, jedną z nich jest obłędna zupa szczawiowa z jajkiem. Ta wyjątkowa zupa nie tylko smakuje rewelacyjnie, ale również niesie ze sobą długoletnie dziedzictwo rodzinne.
Pyszny krem z pora i ziemniaków - odkryj najlepszy przepis!
Jeśli szukasz pysznego i zdrowego dania, krem z pora i ziemniaków jest doskonałym wyborem. Ten aromatyczny krem jest nie tylko smaczny, ale także bogaty w składniki odżywcze. Dowiedz się jak go przygotować!
Oto tradycyjna receptura na chłodnik francuski z pora i ziemniaków. Palce lizać!
Chłodniki to domena letniej pory roku i pewność, że gotowanie w najgorętsze dni lata nie stanie się udręką. W Polsce najwiekszym uznaniem cieszą się chłodniki z botwinki oraz ogórków. Warto jednak pamiętać, że na innych szerokościach geograficznych znajdziemy sporo alternatywnych propozycji zup serwowanych na zimno. Vichyssoise to chłodnik wywodzący się z Francji. Bazuje przede wszystkim na ziemniakach oraz porach. Jak go przygotować?
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl