Słodki dżem z borówek - najlepszy dodatek do naleśników i racuchów
Do przeczytania w ok. 1 min.
Składniki na dżem z borówek
Dżem borówkowy to prawdziwy smak lata. Doskonale smakuje jako wnętrze pysznych i chrupiących naleśników, a także delikatnych racuszków z jabłek. Jak zamknąć smak lata w słoiku? To proste! Wystarczy, że zrobicie naturalne i domowe przetwory. Jesteśmy pewni, że szczególnie w zimie docenicie ten wyjątkowy smak. Borówki lub jagody będą doskonałym składnikiem na smakowity dżem.
Do przygotowania przetworu z małych, soczystych kulek potrzebujemy:
- 1600 g borówek
- 400 g cukru
- sok z jednej małej cytryny lub sok z ½ większej cytryny
Jak zrobić pyszny dżem do naleśników?
- Na początku dokładnie myjemy borówki i wrzucamy je do garnka.
- Nasze owoce powinniśmy posypać cukrem i zostawić na kilka godzin. Borówki możemy ugotować na wolnym ogniu przez 30 minut.
- Do borówek dodajemy sok z cytryny i mieszamy energicznie przez cały czas.
- Na koniec przelewamy kleisty dżem z borówek do słoików. To bardzo ważne, aby dobrze zakręcić słoiki i postawić je do góry dnem.
Borówki to pyszne owoce bogate w przeciwutleniacze i mają niski indeks glikemiczny. Są również dobrym źródłem błonnika, witaminy C i witaminy K. Są bardzo wszechstronnym owocem, który można spożywać na surowo lub gotować. Można je dodawać do płatków zbożowych, jogurtów, koktajli i wypieków.