Canva.com
Soczysty łosoś z salsą z owoców tropikalnych. Pomysł na lekki obiad z finezją
Do przeczytania w ok. 2 min.
Przepyszny, niezwykle soczysty i sycący filet z łososia z delikatną salsą ze słodkich owoców tropikalnych to doskonały pomysł na danie, kiedy chcemy zaskoczyć gości wieczornego spotkania. Kolorowe i zachwycające danie, którego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Lekki, apetyczny i niskokaloryczny posiłek, bogaty w witaminy A, C i E. Idealny na upalne dni.
Reklama
Składniki na soczystego łososia z tropikalną salsą:
- 4 filety z łososia
- łyżka oliwy z oliwek wysokiej jakości
- małe mango
- mała papaja
- kawałek korzenia imbiru
- mały pęczek świeżej mięty
- limonka
- sól i pieprz do smaku
Łososia w tropikalnej odsłonie najlepiej przygotować na patelni grillowej lub bezpośrednio na ruszcie grilla. Warto wówczas wyłożyć ruszt folią aluminiową, aby zapobiec przywieraniu mięsa do rusztu. Delikatne mięso ryby wymaga szczególnego traktowania.
Jak zrobić łososia w salsie z mango?
- Zacznij od rozgrzania rusztu i wyłożenia go paskiem folii aluminiowej. Przygotuj salsę. Dokładnie umyj owoce i mięte.
- Mango cienko obierz i dokładnie wytnij cały miąższ, pokrój w drobną kosteczkę i wrzuć do miski. Papaję obierz, przekrój na pół i usuń nasiona. Miąższ pokrój w drobną kosteczkę i dodaj do miski z mango. Imbir oskrob za pomocą łyżeczki i zetrzyj na drobnych oczkach tarki kuchennej i dodaj do owoców. Miętę osusz za pomocą ręcznika papierowego i drobno posiekaj, a następnie dodaj do miseczki z pozostałymi składnikami.
- Limonkę umyj i otrzyj skórkę. Odłóż kilka cienkich paseczków do przystrojenia dania. Wyciśnij sok z limonki i połowę dodaj do owoców. Dopraw salsę solą i pieprzem do smaku i porządnie wymieszaj.
- Na rozgrzany ruszt wyłóż kawałki ryby skórą w dół. Polej każdy kawałek odrobiną oliwy i soku z limonki, posyp solą i pieprzem. Piecz przez około 6 minut, aż do miękkości mięsa.
Upieczonego łososia wyłóż na talerze koniecznie w towarzystwie tropikalnej salsy. Udekoruj danie skórką z limonki i świeżą miętą. Danie najlepiej smakuje podane z chrupiącą zieloną sałatką lub pieczonymi młodymi ziemniaczkami.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Twórcze gotowanie. Jak przyrządzić tartaletki z pastą z łososia?
Jeśli szukasz przepisu na elegancką i smaczną przystawkę, tartaletki z pastą z łososia są idealnym wyborem. Ta delikatna i kremowa pasta z łososia jest idealna do podania na imprezach, przyjęciach lub jako przekąska na romantyczną kolację. Dowiedz się, jak przygotować tartaletki z pastą z łososia.
Delikatny łosoś z grillowanymi warzywami. Oto przepis pełen smaku
Grillowanie to nie tylko sposób na pyszne dania, ale także sposób na uchwycenie smaku lata. Kombinacja delikatnego łososia z aromatycznymi grillowanymi warzywami to prawdziwy rarytas dla podniebienia. Spróbuj tego przepisu, by odkryć pełen smaku tego dania!
TOP 3 dressingi do sałatki z łososiem. Pycha!
Sałatka z łososiem to danie, które może być wyjątkowo smaczne, zwłaszcza jeśli dodamy do niej odpowiedni dressing. Oto TOP 3 sosy, które doskonale komponują się z delikatnym smakiem łososia:
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl