Szybkie ciasto z truskawkami: Te wskazówki gwarantują sukces!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Szybkie ciasto z truskawkami - przepisy
Proste ciasto z truskawkami
- 4 jajka rozmiar M
- 220 g cukru drobnego do wypieków (1 szklanka)
- 1 opak. cukru wanilinowego lub 16 g cukru z prawdziwą wanilią
- 250 ml oleju rzepakowego (1 szklanka)
- 250 ml mleka (1 szklanka)
- 450 g mąki pszennej tortowej (3 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 450 g truskawek
Do miski wbij jajka, dodać cukier, cukier wanilinowy, olej i mleko, a następnie dokładnie wymieszać. Wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj oczyszczone truskawki i delikatnie wymieszaj. Całość wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180°C przez około 50-60 minut.
Szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru drobnego (ok. 180 g)
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 320 g)
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju (ok. 110 g)
- 330 g jogurtu naturalnego gęstego
- 1 łyżka soku z cytryny
- ok. 250 g truskawek
- ok. 100 g borówek
Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, dodaj olej i sok z cytryny i ponownie wymieszaj. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz jogurt i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj oczyszczone truskawki i borówki, delikatnie wymieszaj i przelej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180°C przez około 45 minut.
ABC ciasta z truskawkami
Aby uzyskać najlepszy smak i konsystencję ciasta z truskawkami, warto pamiętać o kilku ważnych wskazówkach:
- Składniki powinny mieć temperaturę pokojową przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta.
- Do miski należy najpierw wbijać jajka, a następnie dodawać pozostałe składniki w kolejności podanej w przepisie.
- Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać, aż uzyska się gładką i jednolitą masę.
- Do wylepionej papierem do pieczenia formy najlepiej dodać nieco mąki, aby ciasto nie przykleiło się do dna.
- Piecząc ciasto w piekarniku, należy pamiętać o odpowiedniej temperaturze oraz czasie pieczenia. Należy też unikać otwierania piekarnika w trakcie pieczenia, ponieważ to może wpłynąć na jego konsystencję.