Canva.com
Tarator, czyli bułgarski chłodnik z ogórków i orzechów. Oto tajna receptura!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Tarator to bułgarski chłodnik, który w okresie letnim stanowi bardzo popularną i lubianą przystawkę. Na szczęście jest bardzo łatwy w wykonaniu i można z powodzeniem przypomnieć domownikom niezapomniane wakacje poprzez kubki smakowe. Jak zrobić bułgarski chłodnik z ogórków i orzechów? Poniżej znajduje się przepis na 4 porcje.
Reklama
Składniki:
- 500g jogurtu greckiego
- 500g ogórków szklarniowych
- 4 ząbki czosnku
- 50g orzechów włoskich
- 1 pęczek koperku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Ogórki opłucz, osusz, obierz, a następnie zetrzyj na tarce z dużymi oczkami.
- Koperek posiekaj drobno, a orzechy posiekają lub zmiksuj, aby stanowiły drobne kawałeczki. Część orzechów i koperku odłóż do dekoracji.
- Czosnek posiekaj drobno, a następnie wymieszaj z ogórkami, orzechami, jogurtem, koperkiem i sokiem z cytryny. Do miski dodaj sól i świeżo zmielony pieprz.
- Całą miskę przykryj i odłóż do lodówki na godzinę.
- Po upływie tego czasu rozlej chłodnik na talerze. Skrop każdą porcję oliwą z oliwek i udekoruj pozostawioną częścią koperku oraz orzechów.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jak zwiększyć przyswajalność orzechów? Wszystko o namaczaniu!
Namaczanie orzechów to nie tylko prosta czynność, ale także kluczowy krok w przygotowaniu zdrowych i smacznych przekąsek. Czy wiecie, że namaczanie orzechów ma wiele korzyści dla naszego organizmu?
Orzech włoski - właściwości, które Cię zaskoczą
Orzechy włoskie są nie tylko pysznym dodatkiem do wielu potraw, ale także pełne wartości odżywczych i korzystnych dla zdrowia substancji. W tym artykule dowiesz się, dlaczego warto jeść orzechy włoskie i jakie mają one właściwości prozdrowotne.
Czy wiesz, jak wykorzystać skorupki orzechów włoskich? Praktyczne porady
Skorupki orzechów włoskich są często bagatelizowane i wyrzucane jako odpad, ale mało kto zdaje sobie sprawę, że mają one wiele ciekawych zastosowań. Dowiedz się o fascynujących faktach dotyczących skorupek orzechów włoskich oraz jak możesz je wykorzystać w praktyce.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl