tofucznica z pomidorkami koktajlowymi
canva.com

Tofucznica z pomidorkami koktajlowymi - poznaj sekret intensywnego smaku

Tofucznica, to po prostu jajecznica bez jaj, jej głównym składnikiem jest oczywiście tofu - serek wytwarzany z mleka sojowego. Przepis ten oprócz pomidorków koktajlowych przewiduje jeszcze użycie dwóch składników, które fantastycznie wzmocnią potrawę. Wypróbuj - z pewnością Cię zachwyci.
Reklama

Lista składników potrzebnych do wykonania tofucznicy

  • 1 kostka naturalnego tofu (przeważnie pakowane jest po 200 g) - zawiera wapń, witaminy z grupy B, witaminę E, cholinę, fosfor, potas, sód, wartościowe białko oraz łatwo przyswajalne aminokwasy.
  • 10 pomidorków koktajlowych - świetnie wyglądają w potrawie i do tego smakują bardziej intensywnie niż duże pomidory. Ale tak jak one zawierają wiele cennych składników, między innymi potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo oraz wiele antyutleniaczy.
  • 1 łyżka oleju rzepakowego - olej ten nawet w wersji rafinowanej jest zdrowy.
  • 2 płaskie łyżeczki kurkumy - doda troszeczkę ostrzejszego smaku i pięknie zabarwi tofucznicę.
  • 3 płaskie łyżeczki czarnej soli Kala Namak - sprawi, że potrawa będzie słona, ale też nada jej posmaku jajka. Czarna sól zawiera niewielką ilość siarkowodoru i to właśnie jego zapach kojarzony jest z jajkami. Ale w soli Kala Namak znajduje się też ogrom cennych mikroelementów, które są niezbędne do poprawnego funkcjonowania organizmu.
  • 1/2 łyżeczki pieprzu - doda ostrości.
  • świeża zielenina
śniadanie z tofucznicą
canva.com

Sposób wykonania tofucznicy - instrukcja krok po kroku

  1. Umyj pomidorki koktajlowe i przekrój je wzdłuż na połówki.
  2. Wlej na patelnię olej rzepakowy, dodaj 1 łyżeczkę czarnej soli, wymieszaj i zacznij powoli rozgrzewać olej.
  3. Wyjmij kostkę tofu z opakowania, pokrój na mniejsze kawałki.
  4. Ułóż na patelni połówki pomidorków układając je rozcięciem w dół. Minimalnie zwiększ temperaturę smażenia.
  5. Kawałki tofu rozdrobnij dokładnie widelcem.
  6. Gdy pomidorki koktajlowe się trochę podsmażą, to dodaj do nich rozdrobnione tofu, kurkumę, resztę czarnej soli oraz pieprz.
  7. Wszystko wymieszaj i smaż na średniej wysokości temperatury przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając.

Gotową tofucznicę możesz też wymieszać z posiekanym szpinakiem lub inną zieleniną. Rozdziel na talerze i podawaj z pieczywem - na przykład z wegańskimi bułeczkami bez glutenu posmarowanymi jednym z proponowanych przez nas wegańskim zamiennikiem masła. Mega smacznie i zdrowo!

Reklama
Autor - Gabriela Ganczarska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
g.ganczarska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama