Wegańskie kotlety. Jak zrobić kotlety z selera?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Wegańskie kotlety z selera
Wegańskie jedzenie wcale nie musi być trudne w przygotowaniu! Kotlety z selera są na to najlepszym dowodem. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę i z tym zadaniem poradzi sobie nawet kuchenny laik!
Są wspaniałym dodatkiem do tradycyjnego, niedzielnego obiadu w zastępstwie za klasycznego schabowego. Oczywiście możesz również zrobić pyszne kotlety sojowe. Wybór należy do Ciebie. Dziś skupimy się jednak na selerze. To niepozorne warzywo zaskoczy Cię wyjątkowym smakiem.
Jak zrobić kotlety z selera?
Składniki:
- jeden duży seler korzeniowy
- bulion warzywny do ugotowania selera
- 70 g mąki pszennej
- 100 ml mleka roślinnego, np. owsianego
- jedna łyżka sosu sojowego
- przyprawy: 1 łyżeczka papryki wędzonej, pół łyżeczki tymianku, pieprz i sól
- bułka tarta i sezam do obtoczenia kotletów
Przygotowanie kotletów z selera jest banalnie proste. Najpierw obierz warzywo i pokrój je w plastry o grubości około 1 cm.
Następnie wrzuć je do wrzącego bulionu i gotuj je przez około 15 minut, aż zmiękną. Uważaj jednak, żeby ich nie rozgotować! Później je ostudź i odsącz na papierowym ręczniku.
Teraz w misce wymieszaj mleko roślinne, mąkę, sos sojowy, a także wszystkie przyprawy. Seler mocz w lejącym "cieście", a następnie obtaczaj w bułce tartej oraz sezamie.
Kiedy kotlety będą przygotowane do smażenia, rozgrzej na patelni olej. Smaż je z obu stron na złoty kolor. Później odsącz je z nadmiaru tłuszcz. Gotowe!
Przepis ze strony Blendman.