Tradycyjne gołąbki sarmackie. Podaj je na święta, a Twoi goście zachwycą się smakiem
Do przeczytania w ok. 2 min.
Do przygotowania tych bardzo tradycyjnych (polskich) gołąbków potrzebne nam będą następujące składniki:
- 400-425 g ziemniaków,
- 1 średnia główka białej kapusty,
- 250 g mielonego mięsa (wieprzowe, drobiowe bądź mieszane),
- 2-3 średnie cebule,
- 1 duże jajko,
- bułka tarta,
- garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, majeranek, koperek),
- przyprawa warzywna typu Vegeta lub przyprawa do zup w płynie,
- 255 ml esencjonalnego rosołu z kostki (warzywny, grzybowy),
- olej lub oliwa,
- sól,
- mielony pieprz czarny.
Jak zrobić gołąbki sarmackie?
Przygotowanie – białą kapustę oczyśćmy, usuńmy zewnętrzne liście, wytnijmy głąb i włóżmy do dużego garnka, zalejmy wrzącą wodą z dodatkiem łyżeczki przyprawy i gotujmy 10-11 minut. Odsączmy i podzielmy na liście, ścinając grubsze żyłki. Znów ziemniaki obierzmy i zetrzyjmy na tarce z małymi oczkami, odstawmy na 10 minut i odlejmy płyn.
Cebule pokrójmy w kostkę i zeszklijmy na 2 łyżkach tłuszczu. Dodajmy ziemniaki, mięso, jajko, przyprawy, połowę siekanej zieleniny i tyle bułki tartej, aby powstał dość zwięzły farsz. Nakładajmy go na liście kapusty, zwijajmy tradycyjne gołąbki (żeby się nie rozpadły, możemy je związać bawełnianą lub lnianą grubą nitką, którą usuwa się przed podaniem).
Gołąbki ułóżmy w rondlu lub naczyniu do zapiekania, zalejmy rosołem z kostki i duśmy pod przykryciem około 60 minut. Formę możemy również wstawić do nagrzanego piekarnika (180-200 stopni Celsjusza) na około godzinę. Przed podaniem posypmy posiekana zieleniną. Podawajmy z pieczywem lub ziemniakami purée. Dobrym uzupełnieniem jest gęsty sos pomidorowy lub grzybowy.
Dodatkowa uwaga – kupując kapustę, wybierajmy jak najmniejsze główki, bowiem są delikatniejsze i smaczniejsze.