Tych 2 błędów nie popełniaj, gdy robisz pancakes. Będą pyszne i puszyste
Do przeczytania w ok. 2 min.
Błędów możesz popełniać wiele. Puszyste pancakes to nie tylko dobry przepis, ale i sztuka umiejętnego ich smażenia - w odpowiedniej temperaturze, na dobrej patelni, a czasami też pod przykryciem.
Gorący tłuszcz na patelni
Zanim wylejesz ciasto na patelnię, dokładnie ją rozgrzej. Absolutnie nie należy nawet próbować smażyć placków na ledwo co gorącej powierzchni, bo mija się to z celem i nie ma większego sensu, albowiem w taki sposób przygotujesz placki, które tylko wchłoną mnóstwo tłuszczu i nie będą ani puszyste w środku, ani tym bardziej chrupiące z zewnątrz. Ponadto smażąc ciasto na dobrze nagrzanej patelni unikasz problemów z przewracaniem ciasta. Błyskawicznie obrabiasz placki i z łatwością smażysz je z obu stron, by były wprost idealne i nie utraciły swojej puszystości, nie rozlewając się na patelni na wszystkie strony.
Patelnia mimo wszystko nie może być jednak nadmiernie gorąca.
Zbyt wysoka temperatura jest równie niewskazana co temperatura zbyt niska, dlatego jeśli czujesz, że twoje puszyste pancakes smażą się nieco za szybko, powinieneś obniżyć moc palnika albo ściągnąć na moment patelnię z kuchenki i odczekać minutkę, aż zdąży ona lekko ostygnąć. Po prostu kontroluj poziom mocy kuchenki i kombinuj z jej różnymi ustawieniami. W kuchni trzeba testować różne rozwiązania. Kuchenki są różne, dlatego musisz nauczyć się smażyć bardzo puszyste placki na tym, czym dysponujesz, by metodą prób i błędów dojść do idealnej techniki smażenia i opanować ją do perfekcji.
Gotowe pancakes przełóż na talerz i od razu uzupełnij ulubionymi dodatkami. Możesz przyozdobić je kawałkami truskawek i polać masłem orzechowym lub syropem klonowym. Nie zapomnij też o dodatku konfitury lub dżemu, dzięki którym takie małe placuszki będą o niebo smaczniejsze, zwłaszcza jeśli w przepisie nie użyłeś cukru.