Przepis na sycące pancakes bez jajek i mleka. W cieście wegański składnik!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Można je jednak przygotować w taki sposób, by nie miały w sobie nawet minimalnej ilości nabiału. Przepis na wegańskie pancakes jest przepisem bez jajka, bez jogurtu i bez mleka. Mimo braku tych podstawowych składników wychodzi naprawdę świetnie i pozwala cieszyć się smakiem puszystych aromatycznych placuszków nawet na diecie wegańskiej.
Jakie musi być ciasto na wegańskie pancakes?
Masa na pancakes musi być gładka i jednolita, dlatego najlepiej i najwygodniej od razu przygotować ją w blenderze kielichowym. Ewentualnie składniki można też umieścić w misce lub wyższym naczyniu bądź większym kubku i spróbować zmiksować je normalnym mikserem albo blenderem ręcznym. Najważniejszym składnikiem jest tutaj tofu, dlatego w żadnym wypadku nie wolno go pominąć, ani nawet próbować zastępować go czymś innym, bo wtedy placuszki prawdopodobnie nie wyjdą.
Jakie składniki są potrzebne na wegańskie pancakes?
Do naczynia, w którym chce się miksować składniki, trafiają więc kolejno: pół kostki (90 gramów) naturalnego tofu, 15 gramów ulubionej mąki (najlepiej mąki pszennej lub kukurydzianej), 15 gramów mąki ziemniaczanej oraz pół banana. Aby placki z tofu były kremowe i wilgotne, do masy warto dodać jeszcze jakieś 50 ml napoju roślinnego i doprawić wszystko dowolną ilością ulubionej substancji słodzącej (byleby nie miodu, bo wtedy przepis nie będzie już wegański) oraz cynamonem, ewentualnie kardamonem albo też szczyptą ciemnego naturalnego kakao.
Po zmiksowaniu masa będzie dość zbita, ale to dobrze, bo dzięki temu placki wyjdą kremowe i naprawdę smaczne. Powinno się je smażyć na lekko nagrzanej oliwie z oliwek z obu stron, najlepiej pod przykryciem, aż będą wyraźnie rumiane i gotowe do spożycia. Wegańskie pancakes można podać z musem malinowym, świeżymi truskawkami albo masłem orzechowym. Dodatki dobiera się już indywidualnie pod własne kubki smakowe.