Canva.com
Wegański smalec z TEGO składnika jest obłędny. Spróbuj, nie pożałujesz!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Smalec wegański brzmi jak żart i oksymoron, który nie ma szans na realizację. Okazuje się jednak, że kreatywność w sferze kulinarnej nie zna granic, a przygotowanie nadzwyczajnie pysznego smalcu z fasoli jest jak najbardziej możliwe. Ta unikatowa pasta będzie doskonałym dodatkiem do kanapek i z pewnością przypadnie do gustu wszystkim smakoszom w naszym domu. Od czego zacząć?
Reklama
Niezbędne składniki na smalec wegański
- 1 jabłko
- 2 cebule
- 1 jałowiec
- 1 goździk
- 1 ziele angielskie
- 2 liście laurowe
- olej
- 1 puszka białej fasoli
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- szczypta majeranku i lubczyku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania smalcu z fasoli
- Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy drobno posiekaną cebulkę i jabłko. Dodajemy również liście laurowe, ziele, jałowiec oraz goździk.
- Fasolę umieszczamy w osobnym naczyniu. Dodajemy majeranek, lubczyk, sos sojowy oraz 60 ml wody. Całość rozdrabniamy za pomocą blendera.
- Wyciągamy przyprawy z cebuli i jabłek, a następnie całość dodajemy do naczynia z fasolą. Ponownie miksujemy na niewielkich obrotach, by wszystkie składniki dobrze się połączyły.
- Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie odstawiamy do lodówki na kilka godzin i voila!
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jak przygotować pyszny i zdrowy wegański barszcz czerwony?
Barszcz czerwony to jedno z najbardziej klasycznych dań kuchni polskiej. Tradycyjnie przygotowywany z buraków, barszcz czerwony jest bogaty w smak i aromat. Jednak dla osób będących na diecie wegańskiej, tradycyjny przepis może być wyzwaniem ze względu na dodatek mięsa. Dlatego warto poznać przepis na wegański barszcz czerwony, który jest równie smaczny i zdrowy.
Jak gotować fasolę? Pamiętaj o tym!
Gotowanie fasoli może wydawać się trudne, ale tak naprawdę to prosty proces, który można opanować w kilku prostych krokach. W tym artykule dowiesz się, jak gotować fasolę, aby była smaczna, miękka i nie powodowała wzdęć. Zaczynamy!
Korzyści z diety roślinnej: dlaczego warto ją wprowadzić do swojego życia?
Czy wiesz, że dieta roślinna może przynieść wiele korzyści dla Twojego zdrowia i dobrostanu? W ostatnich latach coraz więcej osób decyduje się na przyjęcie tej formy żywienia, zarówno ze względów zdrowotnych, jak i etycznych. Dowiedz się, jakie korzyści możesz czerpać z diety roślinnej i dlaczego warto rozważyć jej wprowadzenie do swojego życia.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl