wegańskie jajka na twardo
canva.com

Wegańskie jajka na twardo - czyli jak zrobić jajka bez jaj

Jest to idealny przepis na pożywne śniadanie dla wegan, ale także jako ciekawostka dla wszystkich, którzy szukają kulinarnych wyzwań. Być może w święta odwiedzą Cię członkowie rodziny, którzy z jakiegoś powodu nie jedzą jaj? Dzięki temu przepisowi miło ich ugościsz.
Reklama

Składniki potrzebne do wykonania „białka jajka”

  • 4 łyżeczki agaru - roślinny zamiennik żelatyny, który zmienia konsystencję płynu w galaretkę.
  • 2 szklanki mleka sojowego - nada „białku” pożądany kolor. Oprócz tego jest zdrowe.
  • 1 łyżka płatków drożdżowych - wzbogacą smak.
  • 1 łyżeczka soli - również doda „białku” walorów smakowych.

Jak zrobić „białko” - instrukcja krok po kroku

Oprócz składników będziesz też potrzebowała silikonowej formy na połówki jaj.

  1. Wlej do garnka mleko sojowe i powoli zagotuj.
  2. Zdejmij z kuchenki i wsyp agar, płatki drożdżowe oraz sól.
  3. Wszystko dokładnie wymieszaj aż do rozpuszczenia i przelej do foremek. Jak trochę masa przestygnie, to włóż formę do lodówki.
Reklama

W czasie jak „białka” będą w lodówce zastygać, to przygotuj masę na „żółtka”.

foremki na jajka
canva.com

Składniki potrzebne do wykonania „żółtka”

  • 1/2 puszki ciecierzycy w zalewie - jest zdrowa, a wykonana z niej masa będzie miała bardzo podobną konsystencję do ugotowanego żółtka kurzego jaja.
  • 2 łyżeczki czarnej soli Kala Namak - zawiera mnóstwo dobroczynnych mikroelementów, ale w naszym przepisie ważniejszą dla niej rolą będzie nadanie masie jajkowego aromatu.
  • 1 łyżeczka kurkumy - podkręci kolor „żółtka”.
  • 4 łyżki oleju rzepakowego - bardzo fajnie połączy składniki masy.

Jak zrobić „żółtko” - instrukcja krok po kroku

  1. Odcedź ciecierzycę i przełóż do wysokiej miski.
  2. Dodaj czarną sól, kurkumę oraz olej i zblenduj na gładką masę.

I co dalej?

Jak już „białka” zastygną, to wyjmij je z lodówki. Najpierw łyżeczką wydrąż w nich dołeczki na „żółtka” i dopiero po tej czynności wyjmij je ostrożnie z foremek. Napełnij żółtym farszem i ułóż na dużym półmisku lub płaskim talerzu.

Aquafaby, czyli zalewy z ciecierzycy nie wylewaj, tylko użyj jej do zrobienia wegańskiego majonezu - będzie wyśmienicie pasował do wegańskich jajek na twardo! Ułóż z niego kleksy na wegańskich jajkach na twardo, posyp pieprzem, posiekanym szczypiorkiem i… smacznego!

Reklama
Autor - Gabriela Ganczarska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
g.ganczarska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama