canva.com
Wegańskie jajka na twardo - czyli jak zrobić jajka bez jaj
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jest to idealny przepis na pożywne śniadanie dla wegan, ale także jako ciekawostka dla wszystkich, którzy szukają kulinarnych wyzwań. Być może w święta odwiedzą Cię członkowie rodziny, którzy z jakiegoś powodu nie jedzą jaj? Dzięki temu przepisowi miło ich ugościsz.
Reklama
Składniki potrzebne do wykonania „białka jajka”
- 4 łyżeczki agaru - roślinny zamiennik żelatyny, który zmienia konsystencję płynu w galaretkę.
- 2 szklanki mleka sojowego - nada „białku” pożądany kolor. Oprócz tego jest zdrowe.
- 1 łyżka płatków drożdżowych - wzbogacą smak.
- 1 łyżeczka soli - również doda „białku” walorów smakowych.
Jak zrobić „białko” - instrukcja krok po kroku
Oprócz składników będziesz też potrzebowała silikonowej formy na połówki jaj.
- Wlej do garnka mleko sojowe i powoli zagotuj.
- Zdejmij z kuchenki i wsyp agar, płatki drożdżowe oraz sól.
- Wszystko dokładnie wymieszaj aż do rozpuszczenia i przelej do foremek. Jak trochę masa przestygnie, to włóż formę do lodówki.
Reklama
W czasie jak „białka” będą w lodówce zastygać, to przygotuj masę na „żółtka”.
canva.com
Składniki potrzebne do wykonania „żółtka”
- 1/2 puszki ciecierzycy w zalewie - jest zdrowa, a wykonana z niej masa będzie miała bardzo podobną konsystencję do ugotowanego żółtka kurzego jaja.
- 2 łyżeczki czarnej soli Kala Namak - zawiera mnóstwo dobroczynnych mikroelementów, ale w naszym przepisie ważniejszą dla niej rolą będzie nadanie masie jajkowego aromatu.
- 1 łyżeczka kurkumy - podkręci kolor „żółtka”.
- 4 łyżki oleju rzepakowego - bardzo fajnie połączy składniki masy.
Jak zrobić „żółtko” - instrukcja krok po kroku
- Odcedź ciecierzycę i przełóż do wysokiej miski.
- Dodaj czarną sól, kurkumę oraz olej i zblenduj na gładką masę.
I co dalej?
Jak już „białka” zastygną, to wyjmij je z lodówki. Najpierw łyżeczką wydrąż w nich dołeczki na „żółtka” i dopiero po tej czynności wyjmij je ostrożnie z foremek. Napełnij żółtym farszem i ułóż na dużym półmisku lub płaskim talerzu.
Aquafaby, czyli zalewy z ciecierzycy nie wylewaj, tylko użyj jej do zrobienia wegańskiego majonezu - będzie wyśmienicie pasował do wegańskich jajek na twardo! Ułóż z niego kleksy na wegańskich jajkach na twardo, posyp pieprzem, posiekanym szczypiorkiem i… smacznego!
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Jak ugotować jajka na twardo żeby się dobrze obierały?
Czy zdarzyło Ci się kiedyś ugotować jajka na twardo i z trudem obierać skorupkę? Niezależnie od tego, czy przygotowujesz je na śniadanie, jako dodatek do sałatek czy tradycyjne jajka faszerowane, ważne jest, aby skorupka łatwo się odklejała. W tym artykule podpowiemy Ci kilka trików, które pomogą Ci uzyskać idealnie ugotowane jajka na twardo, które będą się dobrze obierały.
Kotlety warzywne: Samo zdrowie!
Jeśli szukasz zdrowej i smacznej alternatywy dla tradycyjnych kotletów mięsnych, to kotlety warzywne są idealnym rozwiązaniem. Nie tylko są one pełne składników odżywczych, ale także mogą być przygotowane w różnorodny sposób, aby zaspokoić różne gusta i preferencje smakowe. W tym artykule poznasz przepis na kotlety warzywne, ich właściwościach zdrowotnych, jak je podawać oraz otrzymasz kilka porad na temat ich przygotowania.
Wegańska Carbonara? TAK!
Wegańska carbonara to wspaniałe danie, które z powodzeniem zastępuje tradycyjną carbonarę z mięsem i jajkami. Jest to idealna opcja dla osób, które pragną cieszyć się smakiem i konsystencją carbonary, jednocześnie będąc wiernymi swoim wartościom i preferencjom żywieniowym. Przygotowanie tego dania jest proste i nie wymaga skomplikowanych składników. Spróbuj naszego przepisu na wegańską carbonarę i przekonaj się, jak pyszna i zdrowa może być ta potrawa!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl