Zostały Ci resztki kalafiora? Oto przepis na coś pysznego!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Niezbędne składniki na klopsiki kalafiorowe
- starty kalafior (1/2 główki)
- mąka z ciecierzycy (1/2 szklanki)
- zmielone płatki owsiane (3 łyżki)
- mielone siemię lniane (1 łyżka)
- sól, pieprz i ulubione przyprawy
- olej
- niewielka ilość cieplej wody
Jak zrobić klopsy z kalafiora?
Sam proces przygotowania kotletów jest bardzo prosty. Wszystkie składniki wystarczy dokładnie wymieszać w misce, a następnie dodać do nich odrobinę ciepłej wody (tyle, ile są w stanie wchłonąć suche składniki klopsików). Gdy masa napęcznieje, można z niej formować niewielkie klopsy i układać je albo na rozgrzanej patelni, albo w piekarniku. Bez względu na to, w jaki sposób zostaną przygotowane, będą zachwycały swoim smakiem oraz wartością odżywczą.
Wegańskie klopsy z kalafiora dodatkowo doprawić wędzoną papryką, świetnie sprawdza się tu również kumin. Podstawowy przepis można też poszerzyć o gotowe mieszanki przyprawowe, tworzone z myślą o daniach mięsnych (np. do kurczaka). Możliwości jest sporo, zatem każdy z nas może przyrządzić klopsy z kalafiora w taki sposób, jaki uzna za najlepszy dla siebie.