Surowy kalafior jest krojony nożem.
Canva

Zostały Ci resztki kalafiora? Oto przepis na coś pysznego!

Klopsy z kalafiora to smaczny i wartościowy składnik jarskiego obiadu. Jak je przygotować? Przepis jest bardzo prosty, zatem z przygotowaniem tego jarskiego dania nikt nie powinien mieć problemów.
Reklama

Niezbędne składniki na klopsiki kalafiorowe

  • starty kalafior (1/2 główki)
  • mąka z ciecierzycy (1/2 szklanki)
  • zmielone płatki owsiane (3 łyżki)
  • mielone siemię lniane (1 łyżka)
  • sól, pieprz i ulubione przyprawy
  • olej
  • niewielka ilość cieplej wody

Jak zrobić klopsy z kalafiora?

Sam proces przygotowania kotletów jest bardzo prosty. Wszystkie składniki wystarczy dokładnie wymieszać w misce, a następnie dodać do nich odrobinę ciepłej wody (tyle, ile są w stanie wchłonąć suche składniki klopsików). Gdy masa napęcznieje, można z niej formować niewielkie klopsy i układać je albo na rozgrzanej patelni, albo w piekarniku. Bez względu na to, w jaki sposób zostaną przygotowane, będą zachwycały swoim smakiem oraz wartością odżywczą.

Reklama

Wegańskie klopsy z kalafiora dodatkowo doprawić wędzoną papryką, świetnie sprawdza się tu również kumin. Podstawowy przepis można też poszerzyć o gotowe mieszanki przyprawowe, tworzone z myślą o daniach mięsnych (np. do kurczaka). Możliwości jest sporo, zatem każdy z nas może przyrządzić klopsy z kalafiora w taki sposób, jaki uzna za najlepszy dla siebie.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama