Babcia Lusia zdradziła sekret najlepszej zupy szczawiowej! Zawsze dodaje jeden składnik!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Zupa szczawiowa — tradycyjna polska zupa na lato
Kwaskowata, orzeźwiające i intensywnie zielona zupa szczawiowa w kuchni polskiej znana jest od stuleci. Przygotowywana jest z liści szczawiu, który jest popularną rośliną, a wręcz chwastem, występującym na łąkach. Przygotowanie tej zupy jest naprawdę proste, jednak, aby uzyskać doskonały smak i aksamitną konsystencję, trzeba pod koniec gotowania dodać jeden składnik! Jest to surowe żółtko, które mieszamy ze śmietaną! To właśnie dzięki dodatkowi żółtka tradycyjna zupa szczawiowa babci Lusi jest taka pyszna. Żółtko nie tylko sprawia, że zupa ma wspaniałą konsystencję, ale także delikatnie ją zagęszcza i łagodzi cierpki smak szczawiu. Oto dokładny sposób przygotowania wybornej zupy szczawiowej babci Lusi!
Składniki na zupę szczawiową
1 duży pęczek świeżego szczawiu (ok. 1 kg)
50 g masła
1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
100 ml śmietany 18%
3 surowe żółtka
100 g suchego ryżu lub kaszy perłowej
sól, pieprz i cukier do smaku
Zupa szczawiowa babci Lusi — przygotowanie
Suchy ryż lub kaszę perłową płuczemy w zimnej wodzie i gotujemy na sypko w osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy na sitku.
Szczaw dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, aby pozbyć się zanieczyszczeń i piasku. Następnie odrywamy łodyżki, a liście dość drobno siekamy nożem.
Canva.comW rondlu roztapiamy masło i wrzucamy liście szczawiu. Dusimy kilka minut, aż zielenina zmięknie.
Uduszony szczaw zalewamy wywarem warzywnym lub bulionem drobiowym i zupę doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 5 minut. Gdy listki są już zupełnie miękkie, możemy przetrzeć je przez sito lub zblendować, aby uzyskać gładszą konsystencję. Możemy też zostawić szczaw w wersji posiekanej.
Tuż przed podaniem, gotującą się zupę zaprawiamy żółtkami ze śmietaną. Żółtka dokładnie ubijamy widelcem, łączymy je z kwaśną śmietaną i dodajemy szczyptę soli. Teraz do mieszanki wlewamy trochę gorącej zupy, aby ją zahartować. Tak przygotowany płyn ostrożnie wlewamy do garnka z gotującą się zupą. Musimy uważać, żeby żółtka się nie zważyły i nie powstała jajecznica. Wystarczy, aby zupa zaczęła mrugać — zdejmujemy ją z palnika, doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem i dodajemy ugotowany wcześniej ryż lub kaszę perłową. Jako dodatek możemy podać także jajko ugotowane na twardo.
Tak przygotowana zupa szczawiowa jest niezwykle delikatna. Szczególnie dobrze smakuje z dodatkiem kaszy perłowej, której smak idealnie współgra ze szczawiem. Ta zielona, orzeźwiająca zupa świetnie sprawdzi się w upalne dni — podana w odpowiedniej temperaturze z powodzeniem zastąpi tradycyjny chłodnik z botwinki! Smacznego!