Talerz pełen tradycyjnej zupy szczawiowej babci Lusi
Canva.com

Babcia Lusia zdradziła sekret najlepszej zupy szczawiowej! Zawsze dodaje jeden składnik!

Lubisz zupę szczawiową? Mamy coś dla Ciebie! Poznaj sekretny przepis babci Lusi na najlepszą szczawiówkę! Aksamitnie gładką i obłędnie pyszną! Taki efekt uzyskasz za sprawą jednego składnika, który trzeba dodać tuż przed podaniem zupy. Oto najlepsza zupa szczawiowa z przepisu babci Lusi!
Reklama

Zupa szczawiowa — tradycyjna polska zupa na lato

Kwaskowata, orzeźwiające i intensywnie zielona zupa szczawiowa w kuchni polskiej znana jest od stuleci. Przygotowywana jest z liści szczawiu, który jest popularną rośliną, a wręcz chwastem, występującym na łąkach. Przygotowanie tej zupy jest naprawdę proste, jednak, aby uzyskać doskonały smak i aksamitną konsystencję, trzeba pod koniec gotowania dodać jeden składnik! Jest to surowe żółtko, które mieszamy ze śmietaną! To właśnie dzięki dodatkowi żółtka tradycyjna zupa szczawiowa babci Lusi jest taka pyszna. Żółtko nie tylko sprawia, że zupa ma wspaniałą konsystencję, ale także delikatnie ją zagęszcza i łagodzi cierpki smak szczawiu. Oto dokładny sposób przygotowania wybornej zupy szczawiowej babci Lusi!  

Składniki na zupę szczawiową

  • 1 duży pęczek świeżego szczawiu (ok. 1 kg)

  • 50 g masła

  • 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego

  • 100 ml śmietany 18%

  • 3 surowe żółtka

  • 100 g suchego ryżu lub kaszy perłowej

  • sól, pieprz i cukier do smaku

Zupa szczawiowa babci Lusi — przygotowanie

  1. Suchy ryż lub kaszę perłową płuczemy w zimnej wodzie i gotujemy na sypko w osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy na sitku.

  2. Szczaw dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, aby pozbyć się zanieczyszczeń i piasku. Następnie odrywamy łodyżki, a liście dość drobno siekamy nożem.

    Listki szczawiu przeznaczone do przygotowania zupy szczawiowej
    Canva.com
  3. W rondlu roztapiamy masło i wrzucamy liście szczawiu. Dusimy kilka minut, aż zielenina zmięknie. 

  4. Uduszony szczaw zalewamy wywarem warzywnym lub bulionem drobiowym i zupę doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 5 minut. Gdy listki są już zupełnie miękkie, możemy przetrzeć je przez sito lub zblendować, aby uzyskać gładszą konsystencję. Możemy też zostawić szczaw w wersji posiekanej.

  5. Tuż przed podaniem, gotującą się zupę zaprawiamy żółtkami ze śmietaną. Żółtka dokładnie ubijamy widelcem, łączymy je z kwaśną śmietaną i dodajemy szczyptę soli. Teraz do mieszanki wlewamy trochę gorącej zupy, aby ją zahartować. Tak przygotowany płyn ostrożnie wlewamy do garnka z gotującą się zupą. Musimy uważać, żeby żółtka się nie zważyły i nie powstała jajecznica. Wystarczy, aby zupa zaczęła mrugać — zdejmujemy ją z palnika, doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem i dodajemy ugotowany wcześniej ryż lub kaszę perłową. Jako dodatek możemy podać także jajko ugotowane na twardo.

Tak przygotowana zupa szczawiowa jest niezwykle delikatna. Szczególnie dobrze smakuje z dodatkiem kaszy perłowej, której smak idealnie współgra ze szczawiem. Ta zielona, orzeźwiająca zupa świetnie sprawdzi się w upalne dni — podana w odpowiedniej temperaturze z powodzeniem zastąpi tradycyjny chłodnik z botwinki! Smacznego!

Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama