Zupa szczawiowa Magdy Gessler. Pomysł na urozmaicenie wielkanocnego obiadu
Do przeczytania w ok. 2 min.
Przepis na zupę szczawiową Magdy Gessler
Magda Gessler znana jest ze wspaniałych, tradycyjnych przepisów. Jej dania — składniki i sposób wykonania — nawiązują do najlepszych, przedwojennych tradycji kuchni polskiej. Przepis na zupę szczawiową z jajkiem pojawił się w programie “Kuchenne rewolucje” i podbił serca gości restauracji Leśna Chata, a także telewidzów. Zupa szczawiowa według receptury słynnej restauratorki sprawdzi się również w czasie wielkanocnego obiadu. Ten przepis znalazł się w książce “Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler”.
Składniki na zupę szczawiową
1 kg świeżego szczawiu,
1 litr bulionu na żeberkach wieprzowych,
100 ml słodkiej śmietanki,
4 surowe żółtka,
50 g masła,
sól, pieprz i cukier do smaku.
Jak ugotować wielkanocną zupę szczawiową Magdy Gessler
Przygotowanie zupy zaczynamy od dokładnego wypłukania szczawiu. Najlepiej liście włożyć do dużej miski, zalać zimną wodą, wymieszać i zostawić na kilkanaście minut. Następnie wyjmujemy liście unoszące się na powierzchni, płuczemy pod bieżącą wodą i przekładamy na sito. Dzięki takiej kąpieli pozbędziemy się piasku ze świeżego szczawiu.
W rondlu podgrzewamy masło i na ciepły tłuszcz wrzucamy posiekany szczaw i dusimy kilka minut.
Teraz podduszone listki łączymy z gorącym bulionem i gotujemy 2 - 3 minut.
W tym czasie w miseczce rozkłócamy surowe żółtka i łączymy je ze śmietanką. Hartujemy mieszankę, dodając chochelkę gorącej zupy i wlewamy ostrożnie do bulionu ze szczawiem. Musimy uważać, żeby żółtka się nie zważyły, ponieważ otrzymamy zieloną jajecznicę. Doprowadzamy zupę do wrzenia i zdejmujemy z palnika. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Podajemy z połówkami jajek ugotowanych na twardo.