Białe szparagi
Canva.com

Białe szparagi z sosem holenderskim. Wykwintna przystawka dla wymagających. HIT!

Białe szparagi z sosem holenderskim to pomysł na wykwintną przystawkę rodem z amerykańskich filmów o wielkich szefach kuchni. Ich przygotowanie nie jest trudne ani czasochłonne, a mogą zrobić wielkie wrażenie na niejednym przyjęciu lub podczas kolacji we dwoje. Jak je przygotować? Poniżej znajduje się przepis na dwie porcje.
Reklama

Składniki na pyszne białe szparagi

  • Duży pęczek białych szparagów
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • Szczypta wędzonej papryki słodkiej
  • Szczypta cukru i soli
  • 2 żółtka
  • Łyżka soku z cytryny
  • Pół szklanki masła

Sposób przygotowania białych szparagów z sosem holenderskim

  1. Szparagi wypłucz, obierz za pomocą obieraka do warzyw i odetnij zdrewniałe końcówki. Wrzuć je do wrzątku z dodatkiem odrobiny soli i cukru, a potem gotuj przez kilka minut aż zmiękną.
  2. W międzyczasie w miseczce umieść żółtka, sok z cytryny i odrobinę soli. Całość zblenduj na jednolitą masą za pomocą blendera ręcznego.
  3. Pół szklanki masła podgrzej w rondelku aż się roztopi i zacznie pienić, a następnie powoli wlewaj je do żółtek i nie przestawaj miksować całej masy. Sos powinien natychmiast zgęstnieć.
  4. Podsmaż szparagi na niewielkiej ilości masła, a następnie ułóż ja na talerzu, polej sosem holenderskim i udekoruj zieloną pietruszką. Szparagi idealnie komponują się z białym winem.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama