Canva.com
Białe szparagi z sosem holenderskim. Wykwintna przystawka dla wymagających. HIT!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Białe szparagi z sosem holenderskim to pomysł na wykwintną przystawkę rodem z amerykańskich filmów o wielkich szefach kuchni. Ich przygotowanie nie jest trudne ani czasochłonne, a mogą zrobić wielkie wrażenie na niejednym przyjęciu lub podczas kolacji we dwoje. Jak je przygotować? Poniżej znajduje się przepis na dwie porcje.
Reklama
Składniki na pyszne białe szparagi
- Duży pęczek białych szparagów
- 1 łyżka natki pietruszki
- Szczypta wędzonej papryki słodkiej
- Szczypta cukru i soli
- 2 żółtka
- Łyżka soku z cytryny
- Pół szklanki masła
Sposób przygotowania białych szparagów z sosem holenderskim
- Szparagi wypłucz, obierz za pomocą obieraka do warzyw i odetnij zdrewniałe końcówki. Wrzuć je do wrzątku z dodatkiem odrobiny soli i cukru, a potem gotuj przez kilka minut aż zmiękną.
- W międzyczasie w miseczce umieść żółtka, sok z cytryny i odrobinę soli. Całość zblenduj na jednolitą masą za pomocą blendera ręcznego.
- Pół szklanki masła podgrzej w rondelku aż się roztopi i zacznie pienić, a następnie powoli wlewaj je do żółtek i nie przestawaj miksować całej masy. Sos powinien natychmiast zgęstnieć.
- Podsmaż szparagi na niewielkiej ilości masła, a następnie ułóż ja na talerzu, polej sosem holenderskim i udekoruj zieloną pietruszką. Szparagi idealnie komponują się z białym winem.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Szparagi z sosem holenderskim - sekrety przygotowania wykwintnego dania w domu
Szparagi z sosem holenderskim to danie, które kojarzy się z eleganckimi kolacjami i wykwintnymi restauracjami. Jednak przygotowanie go w domu nie jest trudne, a smak z pewnością zachwyci Twoich gości. Dowiedz się jak go zrobić oraz przeczytaj kilka ciekawostek na temat tego wyjątkowego dania.
Gotujesz białe szparagi? Tylko nie zrób im TEGO, będą niesmaczne
W zależności od swojego koloru szparagi będą mieć inne walory smakowe oraz wartości odżywcze. Często stosuje się je wymiennie, jednakże znawcy kuchni są zdania, że nie powinno się tego robić, bo te drobne niuanse, które odróżniają warzywa zielone od białych, potrafią zrobić dużą różnicę.
Szparagi z sosem holenderskim: Klasyk!
Szparagi z sosem holenderskim to jedno z najbardziej eleganckich i wykwintnych dań, które można podać na stole. To idealna propozycja na specjalne okazje, takie jak uroczyste obiady czy romantyczne kolacje we dwoje. W tym artykule przedstawimy przepis na przygotowanie pysznych szparagów z sosem holenderskim oraz kilka porad, jak je podawać.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl