Co zrobić ze szpinaku? Oto najlepsze pomysły!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Świeże liście szpinaku są wprost stworzone do tego, by poddawać je obróbce termicznej. Absolutnie nie trzeba jeść ich na zimno. Nie trzeba usilnie przekonywać się do ich dość mało atrakcyjnego smaku, bo wystarczy już lekko je podsmażyć, podgotować albo nawet zapiec, by nabrały one kompletnie innego smaku i stały się znacznie ciekawsze i przyjemniejsze dla podniebienia.
Świetne danie ze szpinakiem to m.in. śniadaniowy omlet.
Przygotowuje się go niemalże jak jajecznicę, tyle że po prostu jajek rozbełtanych ze szpinakiem i przyprawami nie należy za bardzo mieszać, a wystarczy wylać je na patelnię i z czasem stopniowo zawijać w jedną stronę, przygotowując z nich takiego omletowego naleśnika.
Równie ciekawą propozycją są szpinakowe placuszki wytrawne, przygotowane z liści szpinaku połączonych ponownie z jajkami, ale też i odrobiną mąki oraz proszku do pieczenia. Gotowe placki wychodzą najsmaczniejsze z dodatkiem przysmażonych pieczarek oraz pokryciem wykonanym ze startego sera, który pod wpływem ciepła idealnie się na nich rozpuści i stanie się jeszcze smaczniejszy.
Ze świeżymi liśćmi szpinaku kojarzą się raczej te wytrawne dania, takie jak właśnie różne omlety, warzywne muffinka lub po prostu zwykły makaron z dodatkiem śmietanowego sosu i sera fety.
A czy istnieją jakiekolwiek słodkie potrawy ze szpinakiem?
Otóż tak, bo liście szpinaku sprawdzają się równie dobrze w słodkich omletach, a jeszcze lepiej wypadają w owocowych mlecznych koktajlach, w których są łączone z mlekiem, bananem i masłem orzechowym oraz dowolnym słodzikiem, czasem też malinami, truskawkami lub borówką amerykańską.